torstai 30. maaliskuuta 2017

Kevätmuotia, 1949

"Kukkanurmena kesäpuvut puhkeavat", otsikoi Kotiliesi Sorja-kaavojen esittelyaukeamansa keväällä 1949 ja jatkaa: "On kevät, ja kaapissamme on vain loppuunpestyjä kesäpukuja, ahtaita, lyhyitä. Mutta kaupoissa kutsuvat taas kankaat, raitaiset ja pilkulliset, kukalliset ja ruutuiset, pistein tai pisteittä saatavat." Kankaista ainakin osa siis oli yhä säännöstelyn alaisena, mutta tarjontaa kuitenkin oli jo.


"Tänä keväänä muoti ei tuo yllätysmuutoksia, vaan kehittää jo valtaan päässyttä 'uutta näköä'. Olkapäiden kimonoleikkaus vähentää kulmikkuutta, ja hameiden pituus vakiintuu 30-35 sentin päähän maasta", lehti kuvailee. Kaunis kimonohihainen malli onkin esimerkiksi raitakuosilla leikittelevä malli D1502 ja rohkeasti paksuilla raidoilla somistettu aamutakki C1503. Ne ja kaikki muutkin tämän sivun mallit on ideoitu täydentämään toisiaan kevätmorsiamen häämatkapuvustossa.


Vaikka esittelyteksti viittaa new lookiin, minusta monissa näistä puvuista on vielä vahvaa sitä edeltävän ajan henkeä. Ja niinhän järkevää olikin, tuskin kaikki innostuivat heti vaihtamaan tyyliään kovin radikaalisti.


Skannasin samaan syssyyn samasta lehdestä myös muita vaatemainoksia. Kestilän takit tässä mainoksessa muistuttavat rakasta sinistä talvitakkiani, ties vaikka olisi tehty samalla kaavalla - minunkin takkini on Kestilän. Pidän mainoksenkin tyylistä, se tuo mieleen saman ajan taidelasin eikä varmasti sattumalta.


Valmiita uimapukuja sai tilata Neoviukselta. Mukana myös rohkeita bikinimalleja! Kuvitus on varmasti niin lähellä pin-upia kuin se Kotilieden valokuvissa oli mahdollista.


Suoma-takin mainoksen naiselle on piirretty hyvin kauniit, sirot kengät. Itse takista en ole ihan varma - ehkä mainoksen lupaamissa herkullisissa pastelliväreissä?


5 kommenttia:

 1. Ihania mekkomalleja, varsinkin ylimmässä kuvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat muuten teinivaatteita, koot 12-18-vuotiaille.

   Poista
 2. Voi ihanuus!
  Vajaa 30 vuotta sitten teetin itselleni hääpuvun, jonka mallin löysin vuoden -49 Kotiliedestä. Lehti on tallessa vintissäni ja siellä se hääpukukin on hyvin pakattuna. Enää en saisi sitä sopimaan päälleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Ei kuitenkaan satu olemaan tämä sama puku?

   Poista
  2. Ei ole sama puku. Hääpukuni on linjoiltaan hyvin yksinkertainen ja vartalonmyötäinen, selässä napit vyötärölle asti. Voisin edelleen valita samanmallisen asun, mutta nyt teettäisin sen erilaisesta, kuviollisesta ja kermanvalkoisesta kankaasta.

   Poista