tiistai 8. syyskuuta 2015

Muotitapaus 76

Piti skannata syyskuinen lehden kansi, mutta löytyikin niin kaikenkattava syysmuotikavalkadi 39 vuoden takaa, että se ansaitsi tarkempaa esittelyä. Muotitapaus 76 oli Kotiliesi-lehden ja suomalaisen vaatetusteollisuuden yhteinen suurponnistus: muotinäytös, joka kiersi 15 paikkakunnalla, mukana yli 40 vaatevalmistajaa ja yli 150 asua. Kotilieteenkin oli päässyt kymmenisen aukeamallista asuja, enkä sentään kaikkia skannannut. Yleisvaikutelma syksystä 1976: harmaata, kirkkaanpunaista, etnistä, polvipituista, maksia, neuletta, hassuja hiuksia ja silmälaseja.

Harmaa ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen 1970-luvun muotivärinä, mutta tässä muotikatsauksessa se oli valittu jopa avauskuvaan. Asut ovat Hyvonin neulevaatteita. Huomatkaa myös Vihreät kuulat.


Ruskea taas on tyypillisempi 70-luvun väri. Miehen puku on asiallisen linjakas, oikeanpuoleisen tytön asussa potentiaalia. Jäin miettimään, omistanko juuri tuollaiset saapikkaat, mutta kuvateksti ei kerro kengistä mitään.


1970-luvun vaatetyyli on usein pilkan kohteena, mutta nämä kuvat todistavat, että koomisuus syntyy pikemminkin kampauksista ja silmälaseista. Kaikki kuvien asuthan ovat perusnättejä eivätkä mitenkään övereitä; raidalliset asut voisin helposti kuvitella omaankin kaappiini. Yllättävän monissa kengissä on remmit, kuten tässäkin kaikilla malleilla.


Minulla on luultavasti ollut viininpunaisena tuo samettileninki, joka alla vasemmalla on mustana! Sääli, ettei kuva ole tuon parempi. Sivun muutkin asut, sekä ylemmät madamemitoitetut että alempi arkiversio etnomuodista, ovat toimivan näköisiä.


Ja sitten tiukkaa talonpoikaisotetta Marimekolta. En oikein tiedä, ovatko nämä arki- vai juhla-asuja, mutta ankaran seksittömiä joka tapauksessa. Paljastan tässä ehkä sivistymättömyyteni, mutten koskaan ole ollut mikään Marimekko-fani.


Lisää maksia Rissaselta ja Sataneuleelta. Poikkiraitainen toimisi edelleen hääpukuna, vai mitä mieltä olette?


Tämän muotikatsauksen päätteeksi vielä tieto, että blogikirppis on alkamassa lähiaikoina. Muutaman tuotteen olen jo valokuvannut myyntiin, ja niin jännästi on käymässä, että yhdet minnaparikat etsivät uutta kotia Hopeapeilin kautta. Palataan niihin mahdollisesti ensi viikon alussa!

15 kommenttia:

  1. Kiitos taas näistä skannailuista - monet asuista ovat todellakin nykykatsojankin silmään ihan kauniita! Mikä muuten tökkii Marimekossa, ja pidätkö muista saman ajan kuosikangasjutuista kuten Vuokosta? - Lotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea selittää, mutta Marimekko on jotenkin väärällä tavalla arkista minun makuuni. Ymmärrän, että vaikka tasaraitapaidat ovat käteviä unisex-lastenvaatteita, mutten omille lapsilleni niitä kaipaa. Vuokossa on ehkä enemmän ryhtiä ja veistoksellisuutta, ainakin tämän jutun kuvituksissa (jäi se sivu skannaamatta valitettavasti). 70-luvun kuosit sinänsä ovat usein turhan neliskulmaisia ja terävän graafisia verrattuna esim. minulle mieluisampaan 60-luvun kuosimaailmaan.

      Poista
  2. Aijoo, ainakin tuo ensimmäinen kuva on mukana Anu Virkkusen Käytös-ja tapatieto-kirjassa (v.77-78?), jossa neuvotaan, kuinka pukeutua hienosti juhliin!:D

    VastaaPoista
  3. Kiitos kuvista! Ei kaikki todellakaan ollut tyylitöntä 70-luvulla. Marimekko silloin tosin oli ankeaa, värit, muodot, kaikki. Minä olen marimekkovaatteissa kasvanut lapsi. Äitini oli suuri Marimekon fani ja osti jo 50-luvulla heidän vaatteitaan. Silloin hänellä oli joitain todellisia helmiä joita ei Marimekoiksi uskoisi. Tiukka vyötärö ja hauska graafinen pienikuvioinen kangas. Niitä en ole nähnyt missään sen jälkeen. Valitettavasti mekot on joskus purettu ja käytetty kankaat uudelleen vaatteisiin ja tilkkutöihin.
    No, suurin osa kyllä oli tuota perinteistä linjaa. Ymmärrän, ettei kaikkiin kolahda, itsekin kyllästyin Marimekkoihin 70-luvulla. Nyt olen ostellut jonkin verran kankaita ja ommellut itse muutaman mekon. En käytä mitään löysää ja leveää, se ei mielestäni sovi tyypilleni. En halua näyttää äitiysvaatteissa kulkevalta rouvasihmiseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi hauska tietää lisää ja nähdä kuviakin noista ikivanhoista Marimekoista. Epäilemättä moni muukin käyttäjä on kierrättänyt niiden hyvät puuvillakankaat muuhun käyttöön...

      Poista
  4. Polan samettileningistä tulee mieleen biologiantunnit 1976-77. Opettajamme pukeutui usein juuri tuon malliseen tummansiniseen mekkoon. En tiedä oliko valmistaja sama, mutta hyvin saman tyyppinen kuin kuvan vaate. Vuoden -76 mainoksissa puhutaan vielä leningeistä eikä mekoista kuten nykypäivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opettajasi oli muodin eturintamassa :) On hyvinkin voinut olla kuvan leninki, Pola oli iso valmistaja, jonka vaatteita edelleen näkee paljon kirpputoreilla.

      Poista
  5. Minä puolestani tykkäisin enemmän noista punasävyisistä vaatteista. En noin yleensä muka kovin tykkää raitavaatteista, mutta poikkeushan vahvistaa säännön, eli nytkin minulla on "kansallispukuraitainen" mekko (vaatekomerolla.blogspot.,fi) päällä... Ehkä se onkin enemmän vaatteen mallista yms. kiinni. Löysin eilen v. 78 olevan Neue Mode-lehden. Siinä oli muutamia minua miellyttäviä malleja ja eniten tykkäsin siinäkin niistä punaisista. Harmi kun kaavat olivat kadonneet siitä. Lapsena (70-luvulla) en tykännyt sen ajan vaatteista. Olisin tykännyt jostain vanhemmista vuosikymmenistä. Nyt kelpaa jotkin 70-lukulaisetkin. Ehkä ne on sopivan arkisia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vaatteen malli on kuosia tärkeämpää. Ihan jokaista pilkkuvaatetta en huolisi ylleni, vaikka pilkkukuosien suuri ystävä olenkin!

      Poista
  6. Hauska menneen ajan muotikatsaus :) Ja Polan vaatteita myydään edelleen, tuotanto ei varmastikaan enää Suomessa ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkään, että merkki on vielä pystyssä - ilmeisesti käyn niin harvoin vaatekaupoissa, etten ole huomannut.

      Poista
    2. No vaatekaupoissa ja vaatekaupoissa - juuri pari viikkoa sitten ostin Tokmannin muuttomyynnistä Polan mekon. Mekossa ei tekomaata mainita, mutta Tokmannin nimi kyllä..

      Poista
  7. Kyllä 70 luvulla housut oli linjakkaita kuin nyt, kun kuljetaan kalsareissa.
    Laita lisää kuvia. Mm housuasuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää joskus skannata taas lisää, kun on aikaa. Nämä ovat kiinnostavaa ajankuvaa.

      Poista