keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Ihanat painetut joululiinat

Olen joskus vannonut, että sanaa "ihana" en käytä otsikoissa, mutta tällä kertaa se on enemmän kuin paikallaan. Sain luettavakseni ja kuolattavakseni ruotsalaisen, painettuja joulutekstiilejä käsittelevän kirjan Tryckt till jul (Carlsons 2014).


Tekijät Anna Lindqvist ja Marie Odenbring Widmark ovat kulttuurihistorioitsijoita, jotka ovat perehtyneet aihepiiriin paitsi oman harrastuneisuutensa, myös tekstiilimuseoiden avulla. Painettujen joulutekstiilien historia alkaa 1920-luvulla, ja niiden varsinaista kulta-aikaa elettiin 1950-60-luvuilla. Joululiinoja, seinätekstiilejä, joulukalentereita ja niin edelleen suunnitteli tuolloin koko joukko eturivin ruotsalaisia tekstiilisuunnittelijoita, joiden työ avautuu kirjan teksteistä ja runsaista kuvanäytteistä; henkilöhakemistossa on yli 90 nimeä.

Minua ilahdutti, että kirjan avulla löysin ajoituksen muutamalle oman kokoelmani liinalle: esimerkiksi Kerttu Kuikanmäen suunnittelemalle Sagojul-kuosille (1960)...



... ja Laila Rezacin Julkrans-aiheelle (1975). Mainiota! Paljon toki on vielä tunnistamatta, ja kirjankin kuvissa on muutama kaunis tuntemattoman suunnittelijan tekstiili.

Tällaisessa kirjassa kuvat ovat kuitenkin aina se paras, tärkein, etten sanoisi ihanin anti. Tekisi mieli kuvata tähän kaikki kirjan kuvasivut, mutta saatte tyytyä muutamaan makupalaan. Tällaisia värikylläisiä kollaaseja kirja on täynnä:



Alemman kuvan oikean alakulman piirileikkiaihe näyttää tutulta; se voi hyvinkin olla saman tekijän kuin valkopohjaiset metritavarana myydyt liinat, joissa on esimerkiksi ruokapöytä- tai joulukelloaiheita. Tämä kuvan liina on suunniteltu jo 1920-luvulla ja on siten vanhimpia painettuja joulutekstiilejä. Ylhäällä keskellä oleva kissa- ja joulupakettiaiheinen liina taas löytyy omasta kokoelmastani sinipohjaisena.

Kuvista näkee hyvin liinojen koriste- ja värimaailmaa, joka ei suinkaan ole ollut yksiselitteisen joulunpunainen. Kirjassa tulee vastaan jopa keltaisia joululiinoja; keltainen on väri, jonka itse kaikkein vähiten yhdistän jouluun.



Suomessa näkee vain vähän painettuja joulusukkia. Tässäpä olisi uusi viehko keräilykohde, jos näitä siis saisi käsiinsä jostain!



Keräilijälle tällainen kirja luonnollisesti saa aikaan paljon uusia haaveita. Toivoisin, että Pelastusarmeijalla odottaisivat minua vaikkapa tällaiset liinat:

(suunnittelija Marianne Heijkenskjöld)

(suunnittelija Brit Bredström)

Tryckt till jul -kirjan jälkeen jää kaipaamaan lisää kuvia jouludesignistä - olisipa tällainen kirja suomalaisistakin joulutekstiileistä! Pitääkin taas kaivaa esiin Joulupuu on rakennettu, kotimainen joulukuusen ja kuusenkoristeiden historia, joka esittelee erityisesti koristetehdas Weisteen tuotantoa... Jos joku kaipailee Tryckt till jul -kirjaa omaan hyllyynsä, sen voi tilata esimerkiksi täältä.

5 kommenttia:

  1. Meilläkin jokunen vanha joululiina on lapsuuskodistani ja myöhemminkin jostain saatuja. Ei sentään ollut juuri tuollaisia kuin noissa kuvissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä luulin, että omistan aika ison kokoelman painokankaisia joululiinoja, mutta vain muutama on tässä kirjassa - ja sitten ne sata muuta ihanaa, jollaisia en ollut koskaan nähnytkään :)

      Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvistä kirjavinkeistä! Ilokseni huomasin, että ainakin Joulupuu on rakennettu -kirja näyttää löytyvän kirjastostamme. Tykkään kovasti Weisteen koristeista, itse asiassa vintage-koristeiden lisäksi omistan pääosin vain Weisteen koristeita. On nimittäin aivan mahtavaa, että meillä on vielä Suomessa oma joulukoristevalmistaja. Minulle on tosin jäänyt hieman epäselväksi valmistetaanko kaikki heidän tuotteensa Suomessa.

    Brit Bredströmin kuusi teema on loistava. Kävinkin jo etsiskelemässä sitä Traderasta. Oliko kirjassa muuten mainintaa miltä vuodelta se on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Weiste tekee tietääkseni nykyisin kaiken Suomessa. Joskus kulta-aikoina heillä oli tehdas myös Ruotsissa, mutta se on aikaa sitten lakkautettu, samoin oma maahantuonti. - Bredströmin kuusiaiheen tarkkaa vuotta ei valitettavasti mainita, mutta se vain, että B tuotti "lukuisia" joulutekstiiliaiheita 1950- ja 60-luvuilla.

      Poista