keskiviikko 27. elokuuta 2014

Vuosi ilman uusia vaatteita jatkaa Kierrätyskeijujen työtä

Kierrätyskeijut-kampanja on edennyt niin, että vuodesta kaksi kolmasosaa on takana. Ainakaan minulle paasto uusista vaatteista ei ole tuottanut sen kummempaa tuskaa, vaikka raskaus toikin uuden muodon ja uudet haasteet - tällaisia tilanteita vartenhan jätimme systeemiin järjen mentävän aukon. Parikymmentä blogia lähti mukaan kampanjaan, jota olemme hyvin pienin resurssein (lue: ehtiessämme töiden, perhe-elämän ja kaiken muun arjen lomassa) pitäneet yllä, ja se on hienoa!

Nyt on myös tarjolla uusi mahdollisuus teille, jotka toistaiseksi olette seurailleet vierestä tai joilla ei ole omaa blogia. Siivouspäivän ja Yhteismaa ry:n Vuosi ilman uusia vaatteita toimii käytännössä aivan samalla idealla: osallistujat sitoutuvat olemaan vuoden ajan ostamatta uusia vaatteita tai asusteita. Kierrätettyä saa ostaa, oman varaston kankaista ja langoista voi tehdä uutta, ja hätätilanteiden kuten hajoavien urheiluvarusteiden tai juuri raskauden varalta kampanja sallii kolme perusteltua poikkeusta säännöstä. Kun tämä malli on nyt tullut tutuksi, ajattelin, että voin hyvin sitoutua samaan kulutusperiaatteeseen vielä jatkoajaksi.

Vuosi ilman uusia vaatteita -projektilla on takanaan Keijuja suurempi taustajoukko, ja siksi ehkä myös enemmän tapahtumia ja muuta mielenkiintoista toimintaa netin ulkopuolellakin. Kampanja alkaa lauantaina, jolloin vietetään myös seuraavaa Siivouspäivää - mikä mainio tilaisuus hankkia tarpeelliset jutut käytettynä! Tällä kertaa en itse ole myymässä, sillä vietämme poikamme 10-vuotispäivää, mutta ehkä ostajana käväisen aamukierroksella. Turussakin myyntipaikkoja on kartalla kivasti, muun muassa sekä Kupittaan että Peltolan siirtolapuutarhoilla on oma tempauksensa.

Edit: Yksi syy välttää tai ainakin harkita tarkkaan uusien vaatteiden hankkimista on niiden kemikaalikuorma. Tässä Ylen tuore uutinen aiheesta.

6 kommenttia:

  1. Hieno kampanja! Tuo vaatteiden kemikaalikuorma on kyllä asia, josta soisin pidettävän enemmänkin meteliä. Muistan elävästi kun joskus aikoja sitten tilasin uuden villakangastakin eräästä nimeltä mainitsemattomasta postimyyntifirmasta - takki haisi niin kammottavasti myrkyille paketista otettaessa että se lähti saman tien palautukseen, sovittamatta. Nuo sesonkivaatteethan tekevät matkaa merikonteissa puolenkin vuotta hyönteis- ja homemyrkyillä kyllästettyinä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siitä puhutaan kumman vähän - vauvanvaatteethan suositellaan pesemään ennen käyttöä, mutta sama pitäisi tehdä aikuistenkin vaatteille! Olen huomannut, että kun enää harvoin käyn vaatekaupoissa, niissä tuntuu joskus tosi pistävä, epäilyttävä haju.

      Poista
  2. Hei kaikille! Tuo vuosi ilman uusien vaattieden ostamista on hyvä ajatus ja idea. Täytyy kuitenkin muistaa se, että joskus kuitenkin haluaa jotain vaihtelua ja ostaa käytettyä "uutta" itselleen. Kuitenkaan tämä ei ole joka puolella Suomea mahdollista. Asun itse Napapiirillä siis kohtalaisen suuressa kaupungissa. Kuitenkin esimerkiksi tarjonta kirpputoreilla on suhteellisen vähäistä ja hinnat saattavat olla silti aikamoisia. - Vielä huonompi on tilanne pienemmillä paikkakunnilla. Tarjontaa ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa siinä, ettei kirppisten tarjontaan voi luottaa samalla tavalla kaikkialla - eikä isoillakaan paikkakunnilla aina löydä täsmätarpeitaan vastaavia tuotteita käytettyinä. Kirppisdemokratiaa on onneksi lisännyt netti, josta löytyy paljon käytettyäkin kivaa. Ja onhan järjen käyttö sallittu - jos tekee silloin tällöin jonkin hyvän, mieluisen, pitkäikäisen hankinnan uutena, se ei ole se asia, johon tämä maailma kaatuu eikä siitä pidä tuomita itseään eikä muita. Eikä se toisaalta ole takaportti alkaa shoppailla uudelleen hullun lailla, "kun nyt kerran jo sortui" (vrt. laihduttajan repsahdukset).

      Poista
  3. Tai sitten voi tehdä valinnan suosia lähellä tuotettuja vaatteita ei toiselta puolen maapalloa rahdattuja. Suomalaisia pukimia ostaessa voi lohduttautua Suomessa tehdyn työn tukemisella. Ennen oli iskulauseena suosi kotimaista suomalainen työ kiittää. Vaan mitkä vaatetusalan toimijat tekevät vaatteensa Suomessa tai edes lähellä esim Virossa? Kirpputori käynti on kuin aarrejahtia, jos tavara on hyvää ja sitä on tarjolla. Pikkukylissä voi olla aikaloppuunkaluttua tavaraa/vaatetta kirppispöydillä myynnissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalaisia toimijoita on edelleen, esim. Nansolla on tehdas Suomessa ja pieniä yrittäjiä on enemmänkin. Sinänsä jo EU-maissa teetetty vaate on eettisesti järkevä valinta verrattuna kaukana idässä tuotettuihin vaatteisiin.

      Poista