Ensimmäisellä sivulla arkikäyttöön sopivia perusliivejä irrotettavilla tai kiinteillä olkaimilla. Yksi korselettikin on mukana. Alushameita käytettiin paitsi leveiden, myös kapeiden pukujen alla. Näistä näkee hyvin, miten 1950-luvun leveä alushame tehtiin: ylin, lantion peittävä osa on vartalonmyötäistä trikoota, ja poimutelmat alkavat vasta toisesta osasta.
Alempaa leveää alushametta on saanut valkoisen lisäksi vaaleanpunaisena tai sinisenä. Helman leveys on peräti 50 jaardia eli noin 45 metriä! Siinä kelpasi pyörähdellä.
Ylhäältä avoimien pukujen kanssa käytettiin tietysti olkaimettomia liivejä, joita oli sekä lyhyttä että vyötärölle ulottuvaa mallia. Huomatkaa muuten, että kaikki liivit eivät suinkaan olleet teräviä tötteröitä, tässäkin kuvassa on vain yhdet (joita luonnehditaan sanoilla "sweater bra").
Yöasut ovat hyvin herttaisia! Mutta mitäpä sanotte näistä?
Minä en ainakaan tiennyt, että takamusta nostavia alusvaatteita käytettiin jo 1950-luvulla. Näitä suositeltiin esim. uima-asujen, leikkipukujen, housujen ja kapeiden hameiden kanssa käytettäviksi.
Lopuksi vielä yksi sivu äitiysasuja. 1950-luvun muodin vyötärökeskeinen linja on näissä ymmärrettävästi antanut tilaa A-linjaisille yläosille - joihin kuitenkin yhdistettiin kapea alaosa, hame tai housut. Telttapukujen aika tuli vasta myöhemmin.
Kylläpäs onkin sen näköisiä, että mahdolliset makkarat pysyvät kurissa. Monessa tuotteessa lukee washable oikein alleviivattuna ja se oiskin jo nykymittapuulla erikoista, jos ei alusvaatetta voisi vesipestä.
VastaaPoistaNiinpä, melko työlästä olisi viedä joka alusvaate pesulaan - ja kalliiksi tulisi!
PoistaOltiin sitä ennenvanhaan niin tyylikkäitä myös raskausaikana!
VastaaPoistaKyllä - ja ihan ilman trikoon helpottavia mahdollisuuksia :)
PoistaÄitiysasuista sen verran että äitini kertoman mukaan vielä 70-luvullakaan raskaus ei varsinaisesti saanut kamalasti näkyä. Se oli ikäänkuin sellainen julkinen salaisuus ja vähän paheksuttavaakin tavallaan koska raskaus oli näkyvä merkki siitä että seksiä on harrastettu. Joo, onhan se aika kummallinen ajatus ja outoa kaksinaismoralismia mutta tällaista se oli ainakin pienessä kyläyhteisössä. Siksi raskausajan vaatteet pyrkivät peittämään vartalon muodot jolloin vatsa ei ollut mitenkään esillä. Samasta syystä varmaan myös vintage-äitiysvaatteita voi olla hankala löytää, kun eivät ne varsinaisesti eroa tavallisista vaatteista mitenkään erityisesti muuta kuin ehkä niin että niissä on vyötäröllä säätövaraa esim vyön tms. avulla. Eihän näissäkään muotikuvissa vatsan kumpare näy, tokko kyseisillä malleilla sitä edes onkaan.
VastaaPoistaNykyään kun trikoo pikemminkin paljastaa kuin peittää mitään muotoja on raskauskin näkyvämpää ja toki myös korostetumpaa.
Tuo on muuten totta, että ihan siveästi avioliitossakin odottavat äidit koettivat peittää raskauttaan - tai ainakaan sitä ei missään nimessä haluttu korostaa. Maailma on muuttunut todella paljon tässäkin asiassa! Vaatteissa varmaan paljon suosittiin kotitakkeja tms. joita saattoi synnytyksen jälkeen käyttää edelleen kotitakkeina vyöllä väljyyttä säätäen.
Poista