torstai 12. syyskuuta 2013

Oliivinvihreä leninki

Sain tänään valmiiksi oliivinvihreän mekon, jonka ompelin tämän postauksen kimonohihaisella Stil-kaavalla. Kangas on vanha, luultavasti jonkinlainen viskoosi - myyjäkään ei tiennyt tarkemmin. Matta puoli on oikea, kiiltävä nurja. Kangas on tässä kuvassa hyvin lähellä luonnollista väriään.


Kaava näytti yksinkertaiselta, mutta ei ollut ollenkaan helpoimmasta päästä. Kimonohihamalli edellyttää, että kainaloihin ommellaan kiilat, ja tässä vieläpä siten, että kiilan kärkeen tulee muotolaskos. Olin ommellut joka ikisen kiilan paikoilleen, kun huomasin, että ensin olisi pitänyt tehdä ne laskokset. Sillä hetkellä mietin, miksi en vain osta vaatteitani kaupasta niin kuin normaalit ihmiset.


Mutta ratkojalla siitäkin selvittiin. Ratkojaa piti käyttää muutenkin monissa kohdissa, mutta koska tein tätä ajatuksena kokeilla samaa kaavaa toistekin, halusin tehdä huolellisesti. Paitsi yhtä mokaa en pystynyt korjaamaan: olin luullut leikanneeni liian leveän yläosan etukappaleen, joten silpaisin reunoja muutaman sentin kapeammiksi. Laskoksia ommellessani tajusin, että yläosan leveys oli alun perin ihan oikein - ylös eteen olisi pitänyt tulla väljyyttä antavat avolaskokset. Myös tässä kohdassa harkitsin ompeluharrastuksen vaihtamista vaikka urheilukalastukseen.

Kankaan työstäminen valmiiksi puvuksi kesti pitkään paitsi mokien vuoksi, myös siksi, että kangas on sellaista lajia, jota ei niin vain ommella surauteta. Se piti kiinnittää tiukasti, ettei se luiruillut pois alta ommellessa. Onneksi minulla oli seurana apulainen ompelukonelaatikossa.


Ja tällainen syyspuvustani lopulta tuli.


Pidän kovasti puvun yksityiskohdista: kimonohihasta, hihankäänteistä ja niskasta korkeasta v-muotoisesta pääntiestä. Seuraavaan versioon kuitenkin vahvistan pääntien reunat tukikankaalla, sillä kuten kuvasta näkyy, se ei pysy muodossaan ihan niin paljon kuin pitäisi. Alla on nyt muotokaitale, joka on kiinnitetty myös toiselta reunaltaan päälliskankaaseen.

Tuntuu, että oliivinvihreä antaisi paljonkin asustevärimahdollisuuksia, mutta valitsin kuitenkin turvallisen mustan. Leikkasin kankaan vyöhönkin, mutta sitä en vielä ole tehnyt valmiiksi.


Ja mitä oliivinvihreään tulee: eilen ilmestyneestä Olivia-lehdestä voi päätellä, että olen kerrankin muodin kärkijoukoissa!


5 kommenttia:

  1. Kaunis mekko - ja joskus se yksinkertaiselta näyttävä vaatiikiin aika lailla töitä;)

    VastaaPoista
  2. Niinpä! Töitä tämän kanssa tuli itse asiassa lisää, kun minua paremmin ompeleva kaveri kehotti tukemaan sisävaran tukikankaalla. Tajusin, että tämähän on yksinkertainen korjaus vielä valmiiseenkin pukuun. Kunhan jaksan, ratkon sisävaran irti, lisään tukikankaan ja ompelen pääntien uudestaan. Juuri nyt ajatus väsyttää, mutta ehkä jo muutaman päivän kuluttua...

    VastaaPoista
  3. Aivan ihana mekko! Oli aivan varmasti kaiken vaivan ja ratkomisen väärti. Ja tuo värihän on sinulle aivan täydellinen, korostaa kivasti ruskettunutta ihoakin.

    Tukikangas pääntien alavarassa auttaa varmasti jonkin verran löpsötykseen. Muita apukeinoja vaikkapa seuraavaa mekkoa varten on ohut tukikangasnauha pääntien saumanvaraan: leikataan ohuesta tukikankaasta 1-1,5 cm leveää nauhaa täysvinoon. Silitetään tukinauha pääntielle nurjalle, saumanvaralle niin että 1-3mm menee ommeljuovan oikealle puolelle ja loput saumanvaran puolelle. Silittäessä tukinauhaa paikoilleen samalla kevyesti venytetään sitä. Itse pääntietä ei luonnollisestikaan venytetä. Tämä kikka toimii v-pääntiellä sekä muissakin kohdissa jossa kankaan ommeltava reuna on leikattu täysvinoon (tai lähes täysvinoon). Tukinauah estää vinon reunan venymisen sitä käsitellessä ja ommellessa. Vino tukinauha joustaa ja koska sitä on silittäessä hieman venytetty se samalla vähän vetää täysvinoa reunaa kasaan ja estää sitä venymästä liiaksi. Jos kangas on kovin pehmeää ja laskeutuvaa niin silloin pääntietä ympäröivä isompi tukikangas toki ryhdistää pääntietä ja miehustaa paremmin, silloin tukikankaan ulkoreuna kannattaa harkottaa ettei suoraksi leikattu reuna kuulla kankaan läpi. Tukikankaan ei siis tarvitse mennä kappaleen reunasta reunaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rhia, kiitos paljon tästä ammattilaisnäkemyksestä! Tällaisia kikkoja kun opin hallitsemaan, pääsen ehkä jo keskitasoiseksi ompelijaksi :) Tarkoitatko ihan tavallista kuituista tukikangasta vai jotain vahvempaa lajia?

      Poista
  4. Itse käytän mieluiten kudottua tai neulos-tukikangasta, en niitä non-woven-kuitutukikankaita. Kudotut ja neulotut ovat yleensä vähän kestävämpiä ja niitäkin saa eri vahvuisina laatuina. Itse pyrin pitämään paria erilaista tukikangaslaatua varastossa niin että voin tarvittaessa testata kankaaseen mikä toimii parhaiten.

    VastaaPoista