lauantai 28. helmikuuta 2015

Metsovaara-haalari

Lasten vintagea ei ole ihan helppo löytää, mutta joskus tärppää: perjantaina poikkesin keskustan toisessa Pelastusarmeijan myymälässä, ja siellä odotti upea, ehkä jopa käyttämätön ulkoiluvaate.


Haalari on liukaspintaista (ja varmasti nykyisin ehdottoman paloturvatonta) bri-nylonia ja kotimainen; tuotemerkkiä ei löydy, mutta lapussa on suomenkieliset tekstit. Kuosi tuo mieleen Metsovaara-kankaat, mutta tuskin tämä kuitenkaan ihan hänen tuotantoaan on - samaa aikakautta kyllä, veikkaan 1960-luvun loppua. Ja mikä huikeinta, asusteetkin ovat tallella! Vasta kotona huomasin, että hatun sisällä oli napein kiinnitettävät töppöset ja tumput. Hintaa tällä söpöliinillä oli kokonaista viisi euroa.

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Antipuutelista - ja hei, me oltiin lehdessä!

Usein tekee mielessään (tai blogissaan) listaa siitä, mitä kaikkea tarvitsee, mitä pitää hankkia vaatekaappiin tai kotiin tai vauvalle. Eikä siinä mitään - mutta kokeillaanpa vaihteeksi toisin päin. Tässä seuraa Hopeapeilin antipuutelista. Näitä asusteita minulla on liikaa, enkä saa hankkia yhtään lisää, pikemminkin pitäisi päästä eroon muutamasta yksilöstä:

1. Ruudullisia talvihameita. Kun kaivoin talvivaatelaatikot synnytyksen jälkeen esiin, löysin ruudullisia villa- ja villasekoitehameita toisensa perään. On leveitä, on kapeita. On monia eri värejä. On henkseliversioita, jopa kaksi lappuhaalarihametta. En tarvitse enää yhtään ruudullista talvihametta lisää, tai ainakin pari vanhaa saa lähteä samalla ovenavauksella!

2. Teräväkärkisiä kenkiä. Pidän 60-luvun alkuvuosien tyylistä, mutta sen ajan kengät tuottavat valitettavan usein tuskaa. Paljon enemmän käyttöä saavat pyöreäkärkiset 50-luvun alun ja puolivälin avokkaat, koron korkeudesta riippumatta.

3. Kuviollisia sukkahousuja. Tiedän, että kun on tällainen ruumiinrakenne, kannattaa käyttää näyttäviä sukkia, mutta silti: kuviollisia on vuosien varrella kasaantunut laatikkoon enemmän kuin ehdin käyttää. Suosikkikuvioita käytän ja jatkossakin aion käyttää, mutta oudommat alelöydöt voisivat ehkä suosiolla lähteä kirpputorille.

4. Hellevaatteita. Pakko myöntää, ettei Suomen kesässä tule koskaan olemaan niin pitkiä hellejaksoja, että ehtisin kunnolla käyttää kaikkia kuuman kauden vaatteitani. Kun kuuma kausi alkaa, valitsen yleensä samat suosikkimekkoni tehokäyttöön, ja etenkin paitoja, hameita ja sortseja jää sen takia pitämättä. Hellevaatteiden käytön lämpötilaraja on minulla noin 24 astetta, joten kausi ei todellakaan ole pitkä.

Olisikohan näissä jo aihetta seuraavan blogikirppiksen pitoon keväämmällä?

Tänään Kierrätyskeijut ovat olleet julkisuuden valokeilassa. Lännen Median toimittaja kävi meillä pari viikkoa sitten kylässä (ja samoin ihanat Tilda ja Alvari, Anna valitettavasti asuu niin kaukana, että hänet haastateltiin puhelimitse) ja vaateaatoksistamme syntynyt juttu on tänään luettavissa ainakin Aamulehdessä, Kalevassa ja Pohjalaisessa. Kertokaa, jos olette bonganneet muualtakin! Linkkiä ei valitettavasti voi tässä jakaa, sillä juttu on maksumuurin takana.

lauantai 21. helmikuuta 2015

Mekko kullekin

Bloggaustahti on ollut harvaa ja pahoittelut siitä. Tällä viikolla on ollut paitsi vauvakiireet pyykkivuorineen ja iltakanniskeluineen, myös isompien lasten hiihtoloma, mökkireissu, meidän asuntomme työstämistä talon sähkö- ja putkiremontissa ja mitähän vielä.

Vauvan kanssa on jo oltu liikkeellä sen verran, että joitain kirppislöytöjä olen onnistunut tekemään; vauva itse taas on saanut edelleen lahjaksi kaikenlaista söpöä ja ihanaa. Molemmilla meillä on esimerkiksi uusi mekko. Vauvan romanttisen kaunokaisen, ensi syksyn kokoa, teki Marjo...



...ja minä löysin oman tummansinisen 50-luvun paitapukuni Pelastusarmeijalta sopuisaan kuuden euron hintaan. Puku on puolileveä, hyvin painavaa kangasta - ehkä pellavaa - ja vaikuttaa käyttämättömältä. Mutta sanokaa: valkoinen kaulus, helposti irrotettava; pidänkö vai poistanko?

Yksityiskohtaherkkuja. Kukka- tai pikemminkin hyrräkuviot on kirjailtu kankaaseen...



...ja yksityiskohdat tekevät kokonaisuuden pikkuruisessakin mekossa!

maanantai 16. helmikuuta 2015

Leveät helmat

hame, neuleliivi, baskeri kirppislöytöjä
50-luvun talvikengät Emmauksen ilmaiskorista
rusettikuvioiset talvisukkahousut - en enää muista, mistä

Pääsin vihdoin sovittelemaan leveähelmaisiakin hameita, muutama vanha talvihame mahtuu jo ylle. Jippii, leveä helma! Pinkki pilkahdus neuleliivin alla on imetyspaita; oli raadolliset syynsä siihen, että kaikki pitkähihaiset sellaiset olivat pyykissä - tarkoitus olisi ollut pukea vaaleansininen pitkähihainen. Kauniin sininen villahame on tuotelapun logosta päätellen kuulunut Säästöpankin työasuun.

lauantai 14. helmikuuta 2015

Design-hattu

Kirjastoreissulla kuljimme tänään Forumin korttelin läpi. Forum on surullisen tyhjä liikkeistä, mutta sisältää kaksi hauskaa poikkeusta: pikkuruinen vietnamilainen ravintola Cosmic Comic Cafén vieressä sekä Punaisen Norsun myymälä. Punaisen Norsun värikylläinen ja varmasti eettinen lastenvaatetarjonta ilahduttaa aina, ja nyt pysähdyin tekemään ostoksen.


Ruusulätsä on valmistettu vanhasta froteisesta kylpytakista, ja näyttää varmasti ihanalta pikkutytön päässä syksyllä, kun hän jo istuu vaunuissaan, mahdollisesti äidin vanhat farkkutennarit jalassaan. Tämä oli uniikkikappale, samaa kuosia ei enää ole tarjolla, mutta samanmallisia lätsiä on tarjolla paljon muita - osa vintagekankaista, osa Norsun uustuotantokuoseista. Kivoja vaikkapa lahjaksi vauvalle!

maanantai 9. helmikuuta 2015

Kaksi kertaa asu


Pieni vilaus vauvankin mutruista pikku naamaa - ehkä hänen yksityisyytensä ei tästä vielä romutu. Olemme tässä lähdössä työtilaisuuteen; minusta ja muusta työryhmästä otettiin kuvat syksyllä ilmestyvän vintagehenkisen kirjan katalogiesittelyä varten. Kun katalogi ilmestyy, lupaan vihdoin täälläkin paljastaa, mistä on kysymys. Itse promokuvaan onnistuin löytämään yhden jo ylleni mahtuvan vintagepuvun kaapistani, hurraa!

Tässä kuvassa minulla on trikoota, tämän hetken arkista perussettiä: ketjukaupan imetyspaita ja Nanson toimistokelpoinen napakka hame. Konepestävät imetyspaidat, joita ei tarvitse mitenkään sääliä, ovat tarpeen, koska vauva syö (ainakin) parikymmentä kertaa vuorokaudessa. Hameissa taas jousto on hyväksi, sillä ei tuo vyötärö vielä entisensä ole; tuntuisi turhalta ostaa hyvin istuvia vaatteita nyt, kun ei yhtään tiedä, mihin tahtiin palautuminen sujuu.

Vauvan tipunkeltainen froteehaalari on minun vanha vaatteeni - ihanaa, että äitini aikoinaan tajusi säästää muutaman vauvanvaatteen!

perjantai 6. helmikuuta 2015

Helmeilevä helmikuu


Kuukauden kansikuva on Hopeapeilistä 2/1952, ja siinä esitellään iltapukua Pariisissa Riemukaaren edessä. Valitettavasti lehdestä ei selviä, kuka on tämän runsaan ja erikoisen värisen puvun suunnittelija. Suomessa helmikuu ei ole erityistä juhlasesonkia, mutta ehkä kansikuva liittyykin keskieurooppalaiseen laskiaisajan karnevaalikauteen, josta sisäsivuilla on juttu.

tiistai 3. helmikuuta 2015

Pienet punaiset kengät

Ostin (miten niin etuajassa?) viimeisellä odotusviikollani vauvalle ensi talven kävelykengät ja saman kokoluokan hienostelukengät. Talvikenkien nauhat vaihdan vähemmän ysäreihin yksivärisiin, kun käyttöaika lähestyy, mutta perusmallihan on klassinen. Tarvitaan vain niin sanottu mekkotakki kaveriksi, ja sellaisten kaavoja minulla on.


Kyllä, on hauskaa ostaa punaisia kenkiä jollekulle toisellekin!