perjantai 29. marraskuuta 2013

Yllätyskynttelikkö

Joskus erehtyy ajattelemaan, että jokin asia elämässä olisi kunnossa ja täydellinen. Yleensä tällaiset asiat ovat pieniä, yksinkertaisia ja selkeästi rajattavia, kuten nyt vaikka kodin jouluvalaistus, jota olen hartaasti viilannut monen vuoden ajan. Mutta yllätyksiä sattuu, kun kirpputorilta löytää jotain, mitä ei ikinä uskoisi löytävänsä. Tervetuloa taloon, Philips 5911 T.


Olen nähnyt näitä metallilangasta taivutettuja 1950-luvun joulukynttelikköjä aiemmin vain Traderan myynti-ilmoituksissa hirveän hintaisina, mutta tämä yksilö odotteli minua Manhattanin Kirppis-Centerin myyntipöydässä ja ihan kohtuulliseen hintaan. Yksi kynttilöistä on hiukan irti kannasta, mutta valo onneksi toimii. Ja voi miten kaunis kynttelikkö on! Täydellinen aikansa lapsi, elegantti ja moderni, vähän String-hyllyn tapaan.

ps. Haluaisiko joku tulla pesemään meidän ikkunat?

torstai 28. marraskuuta 2013

Joulukäsitöitä: Kampausviitta, iltalaukku ja vuodenuttu

"Viehättävimmät lahjat antaa äiti tyttärelle ja tytär äidille", otsikoi Kotiliesi marraskuussa 1954. Naisellisia ihanuuksia saattoi tehdä varsin yksinkertaisin ohjein, kuten allaolevat kampausviitan ja iltalaukun. Vuodenuttukaan ei ole vaikea, se syntyy kahdesta kankaankappaleesta.


Kampausviitta valmistettiin muovista. Tämän nyt jo unohtuneen vaatekappaleen tarkoituksena oli suojella pukua kammatessa irtoavilta hiuksilta ja mahdollisesti myös puuterilta. Viitan voisi varmasti ommella viehkommastakin materiaalista - olen nähnyt näitä esimerkiksi ohuesta nailonista valmistettuina ja pitsillä reunustettuina.


Joko alkavat joululahjat olla valmiina? Vielä on tulossa ainakin pari käsityöideaa!

keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Jouluikkuna on täällä taas

Maanantai-iltana päätin, että on tarpeeksi joulu, jotta voi tehdä työhuoneeseen jouluikkunan. (Kuvia edellisten vuosien ikkunoista täällä ja täällä.) Huomasin muuten Jouluiloa kierrätysmateriaaleista -kirjasta, että jouluasetelmien teko on muidenkin harrastus kuin minun. Kokeilkaa, tämä on hauskaa.

Mukana on paljon aiemmilta vuosilta tuttua joulukitschiä, mutta myös uutuuksia. Samettipintainen taulu, joka koostuu kävyistä, muovisesta kuusenoksasta, kaurasta ja linnusta, löytyi pari viikkoa sitten Länsikeskuksen sunnuntaikirpputorilta. Tontut olivat mukana jo viime vuonna. Niitä on lisääkin, esille pääsevät hauskimmat.


Koska omistan useita tämän tyyppisiä kynttilänjalkoja ja pidän niistä kovasti, yksi sai tulla jouluikkunaankin varustettuna riemunkirjavilla pallokynttilöillä. Paperiset Nakke-lehden hahmot ovat olleet mukana ainakin kymmenen vuotta. Ihme, että ne ovat säilyneet. Orava ja Cthulhu ovat ikkunassa ympäri vuoden, samoin kirjakasa (niistä ei meidän työhuoneessa pääse eroon eikä tarvitsekaan).


Muovinen maisema-asetelma tuli ikkunaan viime vuonna, samoin räpsyripsinen gay-poropariskunta.


Poroja olisi hauska löytää lisääkin. Etsyssä niitä pyörii - esimerkiksi tämä kultainen poro- ja rekiyhdistelmä olisi aika cool, mutta en halua maksaa itseäni pyörryksiin koristeistani.

(kuva samjams3/Etsy)

Kimallusta kuitenkin pitää olla. Toivottavasti pian saadaan myös hankien kimallusta.

tiistai 26. marraskuuta 2013

Ruotsalaisten joulutoiveita, 1952

Ostin Damernas Värld -lehden joululahjanumeron vuodelta 1952 odottaen, että siitä löytyisi käsityövinkkejä.


Niitä ei kuitenkaan ollut, vaan lehti koostui lähes kokonaan kaupasta ostettavista lahjaideoista. Ruotsi on tuossa vaiheessa historiaa ollut todella vauras maa Suomeen verrattuna. Damernas Värld oli myös selvittänyt, mitä olivat vuoden huipputoiveet eri-ikäisillä nais- ja miesihmisillä.


Naiset toivoivat listan mukaan eniten alusvaatteita, kenkiä ja sukkia, miehet taas nailonpaitaa, kirjoja ja käsineitä. Teinityttöjen listan kärjessä olivat mekot, kun poikien taas kirjat. Lasten toiveissa pistää silmään urheiluvälineiden suuri osuus. Nykyisin nuo sukset ja luistimet taitavat olla enemmänkin pakollisia hankintoja jo koululiikunnan tarpeisiin. Ja ehkä teinipojatkin toivovat keskimäärin enemmän jotain muuta kuin kirjoja.

Koska sisäsivut ovat kaksiväripainatusta tai mustavalkoisia, en alkanut skannata isoa kavalkadia pienehköjä ja epäselviä kuvia. Tässä kuitenkin yksi kuvasivu, alusvaatteista. En kyllä pahastuisi, jos tällaisia löytyisi paketista.


Oma lahjatoivelistani on aika lyhyt. Haluaisin voida lepäillä pari päivää, lueskella ja rentoutua. Lisäksi herkkuja, sekä syötäviä että päällepuettavia, otan aina mielelläni vastaan, ja mielelläni ottaisin myös kuukausittaisen siivoojan visiitin ensi vuoden ajaksi. Sitten olen vähän miettinyt erästä tiettyä mekkokangasta, mutta se asia on vielä vähän auki...

Mitä te, lukijat rakkaat, toivotte joululahjaksi?

sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Pikkujoulumekko, mitä sille tapahtui ja miten asia korjattiin

Lähdin pikkujouluun siinä parhaassa pikkumustassa, tällä kertaa asustettuna valkoisella ja hopealla. Kuva ei ole kummoinen, koska oli kova kiire. Lukekaa kuitenkin eteenpäin, sillä jännää seuraa.


Mekko on nähnyt jo kaikenlaista, mutta ymmärtääkseni se on ollut ehjä ja hyväkuntoinen. Siksi olikin järkytys, kun yökerhossa ihan siististi istuessa ja asentoa korjatessa jokin sauma räsähti auki. Vielä suurempi järkytys oli havaita, että ratkennut sauma oli takakeskisauma, 30 sentin matkalta takamuksesta halkioon.

Mitä te olisitte tehneet? En ole ehkä koskaan ollut näin piinallisessa pukeutumistilanteessa. Onneksi mekossa oli leveät saumavarat, joten melkein olisi voinut vain pokkana jatkaa juhlimista. Mutta ei ihan.

Haukoin hetken henkeä vessakopissa ja kysyin palatessani pöytäseurueelta, mitä kannattaisi tehdä. Eräs neuvokas nainen lähti saman tien kysymään baaritiskiltä teippiä. Leveää maalarinteippiä löytyikin rullallinen. Ja näin nätiltä (tai siedettävältä olosuhteet huomioon ottaen) saatiin takasauma näyttämään.


Emme saaneet saumaa teipatuksi tietenkään oikeaa ommellinjaa pitkin, joten hassultahan tuo näyttää. Teippaus piti kuitenkin erinomaisesti, tanssi jatkui vielä pari tuntia ja vielä aamulla teippaus oli nurjalla puolella näin hyvin kasassa.


Mitä tästä opimme? Kannattaa mieluummin kysyä baaritiskiltä teippiä kuin lähteä itkien kotiin.

torstai 21. marraskuuta 2013

Hatturasiakaunokainen

Olette ehkä ihmetelleet (tai no, ehkä ette, mutta kuitenkin), miksi täällä on ollut niin vähän asukuvia viime aikoina. Syytän suoraan marraskuuta. Valoa on ehkä kolme tuntia vuorokaudessa, eikä se riitä kunnollisten sisäkuvien ottamiseen. Liikun ulkona ylläni takki, kengät ja hame, jotka olette jo nähneet, sekä baskeri, joka peittää käsittämättömän nopeasti rasvoittuvan tukan ja melkein naamankin. Meikkaaminen on turhaa, koska tuuli vie siipirajaukset ohimoille heti, kun astuu ovesta ulos.

Mutta kyllä se tästä taas joskus.

Eilen sain heinäkuussa tehdyn ostoksen kotiin: hatturasian, jonka ostin suurella kesäreissulla Lapväärtistä. Musta pahvirasia on tukholmalaisen NK-tavaratalon myyntipakkaus.


Hatturasiat ovat hurmaavia, vaikka pyöreinä ne myös haaskaavat säilytystilaa. Minulla on niitä nyt neljä, kaikki makuuhuoneessa näkyvillä. Parissa on hattuja (yllättävää) ja tässä isossa punaisessa kaudenmukaisia kankaita odottamassa ompeluinnostusta.

Ikävänä puolena tässä uudessa rasiassa on se, että pihakirppiksellä hattuaan rasioineen myynyt täti oli lätkäissyt rasian kylkeen - siis kylkeen, ei esimerkiksi pohjaan tai kannen sisäpintaan - hintalapputarransa.


Ei, en maksanut rasiasta kymppiä. Hinta oli hattuineen, ja kun en turkisbaskeria halunnut, rasia irtosi eurolla. Mutta mitä tuolle nyt tekisi? Vakavassa harkinnassa on sutata lappu mustalla maalitussilla peittoon ja kääntää se puoli seinään päin.

Tähän arkistokuva. Toukokuuhun on enää puoli vuotta.


tiistai 19. marraskuuta 2013

Joulukäsitöitä: Tiikerikissa


Lisätään joulusarjaan yksi perheen pikkuväellekin suunnattu ohje, tiikeripehmolelu. Pahoittelut, jostain syystä tämän skannaaminen suoraan oli ylivoimainen tehtävä! Tämän valitsin mukaan kahdesta syystä: kaavat voi tuosta halutessaan suurentaa (ruudun leveys vastaa viittä senttimetriä) ja sitten... tuo ohjeen ensimmäinen lause: "Saman kaavan mukaan voidaan valmistaa kotoinen Mirri osin oikeasta kissannahasta." Kissannahasta? Toki, kun ohje julkaistiin Kotiliedessä vuonna 1953, saattoi joistain materiaaleista olla vielä pulaa... mutta silti. Kissannahasta.

Tiikeri näköjään asusti jossain, missä kasvoi kaktuksia. Ajalla ennen televisiota saattoi käydäkin tällaisia klaffivirheitä.

maanantai 18. marraskuuta 2013

Joulukäsitöitä: Hempeä yöpaita


Tällä kertaa ompelemme Kotilieden marraskuun 1962 ohjeilla yöpaidan, johon ei tarvita edes kaavoja, mittanauha ja ompeluvälineet riittävät. Yöpaita on periaatteessa suora pötkö, jonka yläosan muoto luodaan poimulangoilla. Klikkaa kuva suuremmaksi, niin näet ohjeet tarkemmin! Helmaa lyhentämällä tästä voisi saada myös viehkon babydollin.

lauantai 16. marraskuuta 2013

Kaksi plus kaksi

Joskus löytöjä tekee parittain. Kaksi kaunista 50-60-luvun mekkoa Uffin neljän euron päivästä...



...ja kaksi puolalaista omenakuvioista emalikattilaa Porin lähetystorilta. Kivaa viikonloppua!

perjantai 15. marraskuuta 2013

Joulukäsitöitä: Puvun koristereunus


Aloitankin joululahjavinkkisarjani saman tien - siltä varalta, että jos joku todella innostuu tekemäänkin näitä, lahja ehtii pukinkonttiin. Ensimmäisenä esiin viime kerralla mainitsemani virkkausohje reunapitsille, Kotiliedestä vuodelta 1962. Takkipuvun reunuskoristeen ohjeessa ei sanota langan laadusta mitään, mutta ehkä te, jotka virkkaatte, osaatte arvioida, mikä tähän sopisi.

Pidän etenkin tavasta käyttää koristenauhaa leveähelmaisessa puvussa, mutta mikä ettei tuollainen Chanel-henkinen jakkupukukin kelpaisi. Olisiko tässä jo syy opetella virkkaamaan?

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Kotitöitä ja kodinkoneita, 1962


Kotilieden marraskuun numerossa vuonna 1962 perheenemännällä oli yllään söpöt haalarit ja apulaisinaan koko joukko tyylikkäitä kotitalouskoneita. Huolisin tuon imurin ja tehosekoittimen koska tahansa! Lehden sisäsivuillakin näkyi koneistuminen - jo vuonna 1962 oltiin huolestuneita lasten ruutuajasta, vaikka televisio-ohjelmia tuli vain muutama tunti illassa.

Liekö kyseessä joulusiivouksen aloittaminen; lähestyvä juhla näkyy lehden sisällössä. Käsityöt olivat tärkeä juttu marraskuussa, koska itse tehtyä joululahjaa pidettiin ihanteena ja lahjoja annettiin yleensä koko suvulle. Äitini on joskus muistellut, että se vaati kovaa väkertämistä! Monessakohan kodissa ommeltiin näillä ohjeilla leikkikissa tai -kirahvi?


Pehmoeläinten kaavat ovat lehdessä, samoin monta muuta hauskaa joululahjaohjetta - parhaasta päästä takkipuvun koristereunus! Postailen tänne lähiaikoina muutaman käsityövinkin niille, jotka edelleen ehtivät ja osaavat tehdä lahjoja käsin. Hauskaa juhlakauden odotusta!

maanantai 11. marraskuuta 2013

'Tis the season!


Loppusyksyn ja alkutalven sääntö: kun isänpäivästä on päästy, saa alkaa ajatella joulua. Nostin joululehtikansion esiin ja ihailin pikaisesti kauniita kansia - kuvassa vuosimallit 1951 ja 1956. Ja voi, miten hieno ihan uusi joulukirjakin on markkinoilla! Kirppislöytöjä-kirjasta ja Karkki-blogista tuttu stailisti ja kirppisosaaja Karin Lindroos ja Kajsa Wikman, tekstiilitaiteilija Syko-design -tuotemerkin takana, ovat tehneet yhdessä kirjan Jouluiloa kierrätysmateriaaleista (Gummerus 2013), ja moni sen ohjeista iskee suoraan ainakin minun jouluiseen huumorimieleeni.

Saa nähdä, alanko todella askartelemaan saumapalloista tai kynttilänmansetetista köynnöksiä, mutta katselen niitä todella mielelläni kirjassa - joka muutenkin on tulvillaan hauskoja inspiraatiokuvia helppojen ohjeiden oheen. Yksi asia on varma: tänäkin vuonna teen jouluisen asetelman; en tosin tarjottimelle, kuten kirjassa, vaan työhuoneen ikkunalaudalle kuten muutamana edellisenäkin jouluna. Kimalleporot ja oudot joulupukit, aikanne on taas ihan pian!

lauantai 9. marraskuuta 2013

Muhvi


Kännykkäkuva napattiin eilen illalla matkalla tuttavien juhliin. Lämpötilan puolesta olisi pärjännyt ihan tavallisilla käsineilläkin, mutta lapsi kiikutti muhvin käteen lähtötohinoissa ja päätin kokeilla sitä. Ymmärrän, että muhvi on helpompi ommella kuin sormikkaat, mutta siihen sen edut varmaan loppuvatkin: muhvi tekee ihmisestä avuttoman, suorastaan kädettömän! Kyläpaikan perheen 10-vuotias poika kysyi muhvin nähdessään, mikä se on. Selitin muhvin toimintaperiaatteen, mihin seurasi vastakysymys: "Onks tossa mitään järkee?" Hyvin kysytty, ei olekaan.

torstai 7. marraskuuta 2013

Ruskea samettihattu, 1962


Marraskuinen kansi näytti tältä Eeva-lehdessä vuonna 1962. Tähän aikaan hatut ovat olleet aika erikoisia, kuten tämäkin samettikypärä, jossa on plyymitöyhtö. Takakansi käy vaikka silmämeikkiohjeesta. 60-lukulaisuuden huomaa luomivärin määrästä; sitä näki 50-luvun meikissä tuskin lainkaan.

tiistai 5. marraskuuta 2013

Retrotorin löytö

Lupasin kertoa, mitä ostin sunnuntaina retrotorilta. Se on jotain, mitä olen etsinyt aktiivisesti, mutten oikein edes odottanut löytäväni.


50-luvun talvitakki on käyttämätön ja Kestilän tuotantoa. Minulle sen löysi Alles Gute Vintage. Erityisen ilahduttavaa, ettei takki ole tumma, kuten talvivaatteet niin usein ovat. Nyt saa talvi tulla!

Ja koska kuvaaja on poikani, kameran kanssa piti vähän temppuillakin.


sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Juontoasu


Retrotorin juontoasuni on VintagEijan mallistosta ja vain lainassa. Sen on valmistanut - ilmeisesti 60-70-lukujen taitteessa - turkulainen ateljee Lea Lindgren. Oli hauska kokeilla vähän erilaista tyyliä, tukkaankin tein 60-lukulaisen pikatupeerauskampauksen pitkästä aikaa. Korut, kengät ja laukku ovat omasta varastosta.

Torilla oli paljon aivan ihanaa myytävää, mutta vain yhden jutun ostin. Aika suuren jutun, itse asiassa. Kuvia seuraa myöhemmin!

lauantai 2. marraskuuta 2013

Sunnuntaina: Retrotori ja -brunssi

Viime tipassa muistutan huomisen sunnuntain kivasta päivätapahtumasta, Kärsämäessä Leafin tehtailla olevasta Retrotori & brunssista. Aamukymmenestä iltapäivän neljään voi tehdä vintage- ja käsityöostoksia, katsella tanssiseura Flying Stepsin esityksiä (10.30 ja 13) ja pientä pukunäytöstä (11 ja 14), jossa onkin teille tuttu juontaja. Paikalla on myös Linnankadun Lumo tekemässä vintagehenkisiä kampauksia ja ehostuksia. Brunssi on tarjolla klo 10-14. Ehkä nähdään huomenna Leafilla!