tiistai 30. heinäkuuta 2013

Saaressa


Saimme kutsun saareen yksityisfestarille. Voiko parempaa olla! Matkaan lähdettiin lämpimänä aamuna yhteysalus Kaidalla.



Perillä. Muuten olen sitä mieltä, että Posti voisi taas ottaa nimekseen Posti ja palata käyttämään tätä logoa.



Keskellä saarta kulki kylätie, jota pitkin traktori kuljetti bändin kamat ja ihmisten kylmäkassit perille. Ei ollut kauheasti muuta liikennettä.


Kylätien varrella oli rintamamiestalo pihapiireineen.


Traktoriin sai mennä tutustumaan. David Brown oli vuosimallia 1963. Takana olevan navetan sikalaosastoon on tarkoitus rakentaa kirjasto, mikä huvitti meitä kovasti.


Heitettiin tikkaa


ja bändi soitti. Tai tämä kokoonpano ehkä enemmän vasta treenasi.


 Mutta illan tullen soitti se varsinainenkin bändi.


Se oli hyvä kesäpäivä.

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Aivokengät


Minä en tiedä, mitä nahalle tehdään, jotta sen saa näyttämään aivoilta. Näistä Kioskin kirppikseltä sunnuntaina löytämistäni Desirée Luxus -kengistä tuli kuitenkin saman tien nimeltään aivokengät, ymmärrätte varmasti hyvin, miksi. Vielä kun löytyisi aivolaukku! (Minulla on toki yksi, mutta se on musta eikä ollenkaan näin aivojen näköinen.)

sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Shop my closet (ja vähän pojankin lelulaatikosta)

Tervetuloa tänään sunnuntaina Kioskin kirppikselle Turun Rautatienpuistoon! Luvassa vintagea paitsi meidän, myös asiantuntevampien kauppiaiden varastoista - myyjinä mukana ainakin Evergreen Garderobi ja Bob's ja B-gallerian vintagetyypit. Olen itse pitämässä massiivista laukkuvaraston tyhjennystä, myös mekkoja on hyvä määrä ja vähän astioita ja kirjoja.

Tarkemmat tapahtumatiedot täältä. Tapahtumakuvassa muuten on tuttu myyntipaikka kahden vuoden takaa.

perjantai 26. heinäkuuta 2013

Uima-asuja säkkikankaasta, 1950


Kansikuvan suloisen pilkullisen rantapuvun lisäksi Viuhkan heinäkuun numero vuonna 1950 esitteli amerikkalaisten naisten luovuutta jauhosäkkikankaisten rantavaatteiden valmistuksessa. Säkkikangaspukuihin olen törmännyt Etsyssä, mutten vielä elävänä. Mielikuvani säkkikankaasta on, ettei se ole erityisen hyvää vaatemateriaalia. Osaako joku kertoa, millaista materiaalia tuo vintage-säkkikangas on?


torstai 25. heinäkuuta 2013

Henkareita


Kirpputorilla poikani ei yhtään tajunnut, miksi halusin ostaa henkareita. Tiedän, että te lukijat kyllä tajuatte! Varsinkin, kun kerron, että mintunvihreä on sellaista vaikeasti kameralle antautuvaa marmoroitua muovia. Väreistä päätellen nämä henkarit ovat jo 50-luvulta. (Ristipistotyynynpäällinen tuli samalla käynnillä ilmaiskorista, ilmeisesti oli joutunut koriin lievän nyppyisyyden takia. Pääsi hyvään kotiin täällä.)


keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Vepsässä

Raitamekko Portsan katumarkkinoilta 2012 (h&m)
Raitavyö Teuvan seurakunnan lähetystori
Raitaballerinat Lola Ramona

Vietettiin kuumaa ja tyyntä kesäpäivää Vepsän ulkoilusaaressa. Matkaseurani Aira vangitsi metsäpolulla kauniin valon ja raidallisen päivän asun. Minulle eivät useinkaan istu ketjukauppavaatteet ja laatukin mättää, mutta tämä ohut ja rypistymätön puuvillamekko myös näyttää kivalta koko kolmen euron hintansa edestä. (Kuvasta taitavasti häivytetty erittäin äänekkäät ja liikkuvaiset 8-vuotiaat matkakaverit.)

Päivän drinkkiä voi myös suositella:


maanantai 22. heinäkuuta 2013

Uutinen Turusta


Pikku-uutiskategoriaan tämä menee, mutta kukapa nyt kesälomalla mitään kovin suurta jaksaakaan uutisoida! Turun Humalistonkadun UFF on laajentanut alakertaan, ja sinne on sijoitettu myymälän vintagepyhättö. Kävin heti aamulla katsastamassa paikan. Ostoksia en tehnyt, koska koot eivät täsmänneet, mutta muutaman ihanan jutun bongasin ja kauempaakin historiasta kuin 60-luvulta:


Esimerkiksi sitruunamarengin värinen sifonkimekko hoikalle tytölle, joka pitää 50-luvusta...


...ja hernesopan väriset pitkät neulesukat, sukkanauhojen kanssa käytettävät, kylmille syyskeleille. Suurin osa jutuista oli kuitenkin uudempaa, 70-80-lukua, joka ei itseäni niin kiinnosta. Valikoima varmasti vielä täydentyykin lähipäivien mittaan.

Vintagekellarin sisustuksessa oli hyödynnetty 70-luvun Suosikkien julisteita, vinkiksi kaikille Abba- ja Slade-faneille ja heidän aikalaisilleen!


perjantai 19. heinäkuuta 2013

Hieno kapistus

Raumalaisella kirppiksellä pisti silmään vanhan oloinen muovilaatikko. Arvelin, että voisi olla lämpörullaboksi, mutta korallinvärisen kannen alta paljastuikin tällainen:


Hupullinen hiustenkuivaaja on hauska buduaariantiikkiesine, jollaisen mielelläni omistaisin. Piti kuitenkin jättää se, sillä kotoa ei löydy tällaiselle paikkaa - ja sitä paitsi olimme viisipäiväisen kirppisreissun ensimmäisessä kaupungissa. Kuivaajassa oli tallella valmistajan tarra, mutta valitettavasti en löytänyt netistä mitään lisätietoa Nilsjohanin Wiggo Bellasta. Veikkaan valmistusajaksi 60-70-luvun vaihdetta.


torstai 18. heinäkuuta 2013

40-lukuinspiraatiota tarjolla

Viehättääkö 40-luvun tyyli, muttet oikein tiedä, miten sitä toteuttaisi? Nyt olisi tarjolla hieno, autenttinen lähde inspiraatioksi. Yhdysvaltalainen vintagebloggaaja Rochelle Lucky Lucille -blogista on skannannut pdf:ksi ja e-kirjaksi kokonaisen Butterickin kaavakuvaston vuodelta 1944. Ei kaavoja, mutta yksityiskohtaisia piirroksia vaatteista ja ideoita, mitä etsiä vaikka parhaillaan menossa olevasta Uffin alesta tai muilta ihanilta kesäkirppiksiltä pikkuhintaan. Suomalainen 40-luku on ollut pakon sanelemana askeettista aikaa, mutta tästä kuvastosta huomaa, että aikakauteen mahtuu myös ylellisiä yksityiskohtia.


Lataa täältä ihan ilmaiseksi!

Interiööri


Tapasimme kesämatkallamme Lapväärtissä vähän hassun vanhan rouvan, joka piti kirppistä ilmeisesti lapsuudenkodissaan, vanhassa kaupassa. Rouva kutsui tutustumaan myös takahuoneisiin. Vedin syvään henkeä, kun näin tämän mehevän värisen asetelman; huonekaluryhmä ei kuitenkaan ollut myynnissä, vaan kuului talon aitoon sisustukseen.

tiistai 16. heinäkuuta 2013

Lyhyttukkainen versio


Kiharakurssin innoittamana kokeilin uudelleen patukkakiharoita ja voi, miten napakat ja kimmoisat niistä tuli! Tässä on kiharat kesytetty hieman rönsyilevälle lainekampaukselle ja aika vapaalla kädellä kiepautetulle nutturalle vähän ns. feikkipolkan hengessä. Yllätyin itsekin, miten paljon erilainen tukka muuttaa ilmettä. Piti vaihtaa tyyliä heti kauemmas historiaan; pikkukukallinen mekko on oikeasti 70-luvulta, vaikka huutaa 40-lukua. Mitä sanotte, kannattaako kokeilla toiste?

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Ja kesäarvonnan on voittanut...

...Fammo, jonka lempiruoka lapsena oli paistettu perunapuuro! Onneksi olkoon, Kotikokki keittää -kirja liittyy kokoelmaasi. Toivotan mukavia kesäisiä kokkaushetkiä!

Koko kesäreissun vintagelöydöt


Tässä pitävä todiste siitä, että vintagea voi vielä löytää kirppiksiltä! Tässä omat vaate- ja asustelöytöni reissultamme, joka kyllä kulki kaikkiaan 28 kirppiksen kautta, jos laskin oikein. Mukana ei ole yhtään antiikkiliikkeestä, vintageliikkeestä tai muusta vastaavasta ostettua juttua, vaan kaikki ovat tavallisilta kirpputoreilta ympäri läntistä Suomea.

Pikkujuttuja: pari vanhaa kirjaa, 50-luvun krokokäsilaukku (toinen kahdesta, jotka löytyivät samasta paikasta), pari hassua lasten juttua, saumasukat, hiusverkko, ilveskuosinen karvalakki (jossa on hiuskampa kiinnittämistä varten), 70-luvun sandaletit.


Sifonkihuiveja ja sitruunankeltainen babydoll-henkinen aamutakki.


40-luvun kävelykengät oikeaa kokoa, hinta kolme euroa! Alla turkoosi novelty print -kuvioitu kellohame, joka on kuitenkin 80-luvun Seppälää (kuka muistaa Impazzivo-merkin?). Yläkulmassa pilkistää toinen krokolaukku.


Koruja pikkukolikoilla. Arolan raitareunainen villakangas, pitkä pala leveäksi talvihameeksi, ja kaunis harmaa-sini-valkokukallinen vesivärikuvioitu vanha viskoosi, leveäksi hameeksi tai kapeaksi mekoksi.


50-60-luvun vaihteen vadelmanpunainen jakkupuku ja 50-luvun ruutuflanellinen talvimekko.


Kaksi jakkua, tweediä 60-luvulta ja kevyttä villaa 50-luvulta, upeat nappisomisteet taskuissa - mustan takin hinta vain kaksi euroa!


Ensimmäisen kuvan yläreunassa pilkottaa vielä kullanvärinen 60-luvun kassi/laukku (taittuu neppareilla kätevästi kokoon), narupunoksinen rottinkikahvainen kesälaukku klipsulukolla ja vaalea 50-luvun huopahattu tummansinisellä koristenauhalla. Lisäksi pari väärän kokoiseksi osoittautunutta hankintaa, jotka lähtevät saman tien kiertoon, metallivetoketjuja ompelutöihin ja sen sellaista. Kyllä nyt kelpaa!

Ps. Jos jotakuta kauhistuttaa rahanmeno, voin kertoa, että kallein tuote tässä kasassa maksoi 10 euroa, toiseksi kallein seitsemän euroa ja loput vitosen tai alle.

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Lapväärtin kirkolla


Katselen tässä hartaana ylös Lapväärtin kirkon torniin. Kirkko oli hämmästyttävän suuri keskellä pientä kylää - sisään mahtuu kolmetuhatta ihmistä, mikä on enemmän kuin Turun tuomiokirkkoon. Asu on suunniteltu kesäiseen automatkaan: silittämättä siistejä, konepestäviä asusteita. Sortsit ovat VintagEija'sin ja ruutupaita 70-luvun puuvillasekoitetta. 70-luvun punaiset nahkasandaalit löytyivät ihan vasta Länsikeskuksen ulkokirpparilta 2,5 eurolla.

Kirkosta itsestään ei ole tämän kummempia kuvia, mutta kannattaa käydä katsomassa itse! Sitä paitsi kirkonkylällä oli kaksi hauskaa kesäkirppistä ihan vierekkäin...



perjantai 12. heinäkuuta 2013

Lomalla

 
Olemme nyt automatkalla, mukanamme takuuvarmasti sekä karkkia että kamera. Kuulumisia länsirannikolta tulee tännekin, kunhan palaamme ja vähän toivumme. Mainokset ovat Eevasta vuodelta 1936.

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Kiharakurssin antia

Te pitempään Hopeapeiliä seuranneet tiedätte, miten paljon pidän kiharakampauksista ja miten huono olen niitä tekemään. Vähän väliä yritän ja saan aina aikaan vähän sinne päin -tyyppisen lopputuloksen. Siispä kun sain mahdollisuuden osallistua vintage-kiharakampaus-workshopiin, en epäröinyt hetkeäkään.

Meitä oli kuusi naista, kaikilla aivan erilaiset hiukset. Kurssia edeltävänä iltana oli jo väännetty sormikiharat ja patukat päähän, tai kuka mitäkin: tällaiset kiharat tulee patukoista,

tällaiset suurista rullista,


ja tällaiset foliopatukoista.


Näiden runsaiden päiden rinnalla oma patukoilta ja sormikiharoilta avattu kuontaloni roikkui surkeana. Niskahiukset lerpahtivat saman tien.


Taustalla on kurssin vetäjä Lotta, jolta sain kullanarvoisia vinkkejä liukkaiden, ohuiden hiusten käsittelyyn. Esimerkiksi sen, etten voi oikeastaan odottaakaan, että kihara pysyisi hyvin, jos en suihkuta kampausnestettä hiukseen ennen rullaamista. Ja sen, että pinneistä jää rumat ja peruuttamattomat jäljet sormikiharoihin. Ne muutamat osiot, jotka kiharsin patukoilla, olivat paljon napakammin ja siistimmin kiharat kuin sormikiharoilla tehdyt. Patukoita pitää siis hankkia lisää!

En niin ikään ollut tajunnut, että avatun kiharan pitää antaa levähtää hetki ennen aukiharjaamista. Montakohan kiharrusta olen pilannut näyttämällä hiukselle harjaa liian aikaisin?

Kokeilimme paria klassista vintagetekniikkaa ennen toivekampauksiin siirtymistä. Lainekampaus näytti siltä, että vaatisi kymmeniä harjoituskertoja, ennen kuin se onnistuisi. Niin, ja oikeat työkalut. Lotta on opiskellut vintagekampaustekniikat lähinnä nettitutoriaaleista, joita onneksi on tarjolla runsaasti. Netistä voi myös tilata käytännössä mitä tahansa työkaluja, kuten esimerkiksi näitä laineklipsejä.


Seuraava kokeilu oli victory roll, 40-luvun kampausten perusjuttu. Niitähän voi rullata ylös- tai alaspäin, sivuille tai otsatukaksi, isoja tai pieniä. Olen joskus kokeillut itse, onnistumatta, eikä tämä ensimmäinen kurssikokeilukaan kovin hyvältä näyttänyt. Eh.


Yritykseni olikin tuhoon tuomittu, sillä pinnin jälkiä, joita otsatukassani oli, ei saa pois oikein mitenkään. Mutta niksi löytyi: otsatukka rullattiinkin alaspäin, jolloin rumat jäljet jäivät alle. Paljon parempi!


Minulla on niin vähän tukkaa, että rullani jäivät aika mitättömiksi. Tässä muutama runsaampi tyylinäyte.




Rullailun jälkeen oli aika siirtyä toteuttamaan sitä unelmien vintage-kiharakampausta. Siitä nähtiinkin monta versiota; yksi kurssilainen toivoi nuorekasta 60-luvun tukkaa ja saikin söpön beehiven, toinen taas toispuoleista victory rollseihin pohjaavaa mallia. Itse en ole ollut niinkään laineiden tai victory rollsien perään, vaikka ne komeita kampauksia ovat.  Minä olen haaveillut lainehtivasta kihararyöpystä tyyliin Veronica Lake.

Ja tiedättekö mitä, sain sellaisen!


Tämä tosiaan on ihan oikea tukkani, ei peruukki, ei edes lisäkkeillä höystetty. Lässähtäneet niskakiharatkin saatiin jotenkuten mukaan. Ohuttukkaisen kannattaa tehdä tällaisesta kampauksesta suosiolla toispuoleinen, että ryöpyssä on kunnolla volyymia.

Vähän jäi harmittamaan, ettei minulla ollut esimerkiksi tiikerililjoja pisteltäväksi kiharoiden sekaan! Helpoin tapa kätkeä kampauksen rumat kohdat on nimittäin peittää ne jollain niin ihanalla, ettei kukaan edes aavista, että alta kuultaa päänahkaa tai tukka on söherössä pinninjäljistä.

Tukan kihartaminen vintagetyyliin on pitkä ja monimutkainen prosessi, joten vinkit toisen ja kolmannen päivän kampauksista tulivat myös tarpeeseen. Puhtaana tukka on hyvä auki, mutta kun kiharat veltostuvat, niitä kannattaa kiinnitellä erilaisiksi pieniksi tai suuremmiksi rulliksi ja hyödyntää tässäkin huiveja ja hiuskoristeita. Minun toisen päivän kampaukseni, itse kotona kehitelty ja hyvin yksinkertainen, koostui otsatukkarullasta, nutturasta ja rusetille solmitusta sifonkihuivista.

maanantai 8. heinäkuuta 2013

Kesäarvonta alkaa!

Eiköhän olisi pitkästä aikaa arvonnan aika? Tällä kertaa aiheena on ruoka; palkinnoksi nimittäin löytyi Kodin neuvokki -sarjan kirja Kotikokki keittää (1956).


Kirja on sarjan ensimmäinen, ja se perustuu Kotikokki-lehdessä julkaistuihin resepteihin. Mukana ovat niin voitaikinakupeissa kuoritettu lipeäkala kuin keitetty käyrämakkarakin. Mitä muuta voi ihminen toivoa?

Voit osallistua arvontaan liittymällä Hopeapeilin lukijaksi (jos et ole jo) ja kertomalla tämän tekstin kommenttikentässä, mikä oli lapsuudessasi suurta herkkua. Arvontaan voi osallistua lauantai-iltaan klo 22 saakka. Onnea matkaan!