torstai 28. helmikuuta 2013

Kynsilakkaprobleemi, 1952

Viuhka-lehden mainos valaisee, miten vähän kosmetiikkaa suomalainen perusnainen käytti vielä vuonna 1952. Nykyisin niin arkinen, pikkutyttöjenkin varustukseen kuuluva kynsilakka ei ollut ollenkaan itsestäänselvyys. Mitähän Pekka olisi pitänyt rakennekynsistä?


Ja valaiseepa mainos samalla myös sitä typerää asennetta, jonka mukaan miehet ovat parisuhteen pomoja, joita naisten pitää miellyttää, mutta samalla isoja lapsia, joiden tahtoon voi vaikuttaa ovelasti manipuloimalla. Tämä sama asenne tulee jatkuvasti esiin myös 1950-luvun lehtien neuvontapalstoilla, joissa naiset hakivat apua parisuhdeongelmiinsa (tässäpä muuten kiinnostava tulevan postauksen aihe, eikö?). Ei siitä täysin ole päästy vieläkään, mutta paljon on onneksi edistytty!

keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Pääsiäishassut


Pääsiäistavarat ovat ilmestyneet kirpputoreille. Nämä kaksi vanhaa hassukaista saivat muuttaa meille. Pienempi on posliinia ja tehty Japanissa, isosta en tiedä, mutta meillä on ihan saman näköinen pienempi; voi olla, että nämä palleroiset ovat kotimaisia Weisteen vanhoja tipuja.

maanantai 25. helmikuuta 2013

Sunnuntaikiharat


Tein pitkästä aikaa kiharat kahden pikkunutturan avulla - oikaistu versio pin curleista. Itse asussa on vanhoja rakkaita: kymmenen vuotta sitten Oulusta ostetut sukkahousut ovat olleet pitkään käyttämättä, mutta vetoavat nyt vastaheränneeseen harlekiiniruutukuosin kaipuuseeni (mistä tällaisia ilmiöitä tulee? onko harlekiiniruutu jotenkin muodissa, minkä olen oivaltanut alitajuisesti, mutta en tietoisesti?).

Mustan hameen olen käyttänyt lähes riekaleiksi, vuorikangas ei onneksi näy päälle. Järki sanoo, että hame joutaisi eläkkeelle, mutta pidän etukappaleen ristikkäin leikatuista kerroksista, ja välillä viihtyy lyhyemmässäkin helmassa.


Pelkkä mustavalkoinen on liian ankara, joten piti keksiä harlekiinille kaveriksi väri. Ruohonvihreä on tänä talvena ollut ylivoimainen suosikkini. Kaipaisin lisää tämän syksyllä Tukholmasta ostamani tyyppisiä peruspuseroita, viskoosia tai muuta pehmeää joustamatonta kangasta ja kaikissa lempiväreissäni.

Kengätkin ovat vanhat rakkaat ja huoltoa vailla. Korkolappu parka. Nämä ovat kyllä vielä pelastettavissa ja hyvä niin, sillä tällaisia klassikoita löytää harvoin.


sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Aavan reunalla



Häikäisevää helmikuista aurinkoa Luiron ja Kairalan kylien väliseltä suojellulta aapasuolta. Kanervan ja harmaan sävyt sopivat talvimaisemaan. Pakkasta oli vain reilut kymmenen astetta.

Lappilainen iltapäiväaurinko oli kaunis, mutta ankara - valoa heijastui joka puolelta. Tien toisella puolella avautui samanlainen maisema, silmänkantamattomiin lumista suota. Kuvista krediitit tällä kertaa työkontaktilleni Mariannelle.


lauantai 23. helmikuuta 2013

Punaiset saappaat


Olen jo pitkään etsiskellyt punaisia talvikenkiä, mutta vasta nyt kevään kynnyksellä tärppäsi. Sympaattiset matalat nahkasaapikkaat odottivat minua eksoottisessa paikassa, Pelkosenniemellä. Vinkki matkailijalle - pienissäkin kunnissa on kierrätyskeskus-työpajoja, joissa useimmiten on myös kirpputorinurkka!

torstai 21. helmikuuta 2013

Huivi-ideoita

Huivi oli Viuhka-lehden mukaan "muodin viimeinen lemmikki" kevättalvella 1953. Näistä huivinsolmimisvinkeistä voi toki poimia ideoita nyt kuusikymmentä vuotta myöhemminkin. Huivibolero on suorastaan käytännöllinen - ainakin meille, joita aina palelee.


Pidän myös olkaimettoman puvun miehustaan kiinnitetystä huivista ja vyölle muodostetusta solmukkeesta. Mitä tapaa sinä aiot kokeilla?

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Äiti ja tyttäret, 1960


"Tapoin isänne?", kommentoi dekkariorientoitunut puolisoni Tokalon-mainoksen otsikkoa. Mutta eikö ole kauniit puvut äidillä ja tyttärillä? Harvinaista herkkua löytää värillisiä mainoksia, ne olivat pieni vähemmistö vielä vuoden 1960 lehdissä.

tiistai 19. helmikuuta 2013

Shaahitar Farah, 1960

Hopeapeilin 2/1960 kansikaunotar oli Persian, nykyisen Iranin, 21-vuotias vastavihitty shaahitar Farah.


Iranin hovi oli suomalaisten naistenlehtien aktiivisessa seurannassa 1950-60-luvuilla. Shaahi Reza Pahlavi oli vaikeuksissa saada miespuolista perillistä, ja vaimot vaihtuivat. Shaahilla oli silmää länsimaiselle naiskauneudelle, sillä vaikka ensimmäinen rouva olikin Egyptin prinsessa, oli seuraava Soraja puoliksi eurooppalaista syntyperää ja samoin Farah, joka loikkasi arkkitehtiopiskelijasta keisarinnaksi ja joka lopulta onnistui "lahjoittamaan shaahille poikalapsen", kuten ajan ilmaus kuului.

Sorajan tapaus kuvattiin lehdissä suurena tragediana. Hän ei saanut lasta lainkaan, eikä pariskunnan eroon ilmeisesti muita syitä ollutkaan. Soraja jatkoi elämäänsä seurapiirirouvana Euroopassa ja häntä ja hänen mahdollisia kyyneleitään tarkkailtiin tiiviisti myös tämän lehden ilmestymisen aikoihin, kun Farahin ja shaahin häitä oli juuri vietetty.

Eräs Iranin hovisaagan sivuhenkilö oli shaahin ensimmäisestä avioliitosta syntynyt tytär Shahnaz, aikansa ja yhteiskuntansa kapinallinen teinityttö: Shahnaz ei halunnut järjestettyyn avioliittoon, vaan piti päänsä ja avioitui 17-vuotiaana mielitiettynsä kanssa, joka oli koulutettu mies, insinööri. Huomaatteko, että tosiaan tiedän näistä puolen vuosisadan takaisista kruunupäistä paljon - huomattavasti enemmän kuin Williamista ja Katesta ja ketä näitä nykyisin onkaan!

maanantai 18. helmikuuta 2013

Kahvikiisseli on ekoteko

Muistatteko Ekopaasto-kampanjan? Evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen Ympäristökeskuksen kampanja toistuu tänä vuonna ja kannustaa vähentämään ja harkitsemaan kuluttamistaan. Tänä vuonna Ekopaastoon kuuluu Tähteistä tuunatut -blogi, johon minuakin pyydettiin kirjoittamaan pätkä.

Katsokaa täältä kahvikiisselireseptini ja muidenkin ajatuksia kierrättämisestä ja tuunaamisesta!


sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Kurkistus kesäkoruihin

Pukukorujakin on kertynyt sen verran, että jaan niitä kesä- ja talvikauden helyihin. (Sitten ovat punaiset nappikorvikset, jotka käyvät mihin aikaan vuodesta hyvänsä.) Talviset ovat olleet nyt esillä jo niin kauan, että oli hauska saada tekosyy vilkaista kesäisiä, heleitä pikku aarteita.


Tekosyy oli kesäetkoiksi nimetyt bileet, joissa pukeuduttiin sortseihin ja aurinkolaseihin sekä nautittiin perinteisiä piknik-ruokia ja Fresitaa viltin päällä istuskellen. Uskon, että muutkin talveen kyllästyneet saavat lainata ideaa!

Minä suunnittelen nyt niin, että kun palaan hiihtolomaviikoksi sattuvalta työreissultani Lapista, täällä etelässä onkin jo alkukevät.

lauantai 16. helmikuuta 2013

Pieni ostoskierros

Lauantaina pari tuntia omaa aikaa. Missäpä sitä muualla käyttäisi kuin... lähikulmien kirpputoreilla! (OK, kävin kauppahallissa asti, nautin Sinisessä junassa kupillisen kahvia ja porkkanamuffinin.)


Piipunrassitonttujen keväisiä sukulaisia! Näitä en ole ennen nähnytkään. Noita-akka on kadottanut huivin ja kahvipannun, sanka vain on jäänyt käteen. Kissa on ilmeisesti ihan ehjä. Molemmat löytyivät naapurin lähetystorin ilmaiskorista.


Turkoosi-violetti ryppypuuvilla Pelastusarmeijalta, neljä metriä, kaksi euroa. Olen haaveillut raidallisesta kesämekosta, jossa raidat olisivat helmassa vaakasuorassa, yläosassa 45 asteen kulmassa. Tästä tulee se.


Uusi Hus & Hem Retro on ilmestynyt!

torstai 14. helmikuuta 2013

Punainen puku

Jos menisin ystävänpäivänä treffeille (sen sijaan että miehelläni on illalla töitä), asu voisi näyttää tältä.


Tämä on se ihanuus, joka tuli viime viikolla ruusukuvioisessa paketissa. Minulta on puuttunut punainen puku, ja punainen puku on pikkumustaan verrattava klassikkoasu, jollainen vintageharrastajalla on oltava - omaan tyyliinsä ja aikakauteensa sovitettuna. Tämä lienee 1950-60-lukujen vaihteesta.




Arkidrinkki: vettä kauniissa lasissa. Hyvää ystävänpäivää, lukijat, ja pusikaa rakkaitanne!


keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Ole mielitiettyni


Huominen on Suomessa ystävänpäivä, kansainvälisesti enemmän romanttiseen rakkauteen liitetty Valentine's Day. Arvelen itse saavani yhden kortin - pojaltani, joka askartelee sellaisen iltapäiväkerhossa.


Näkisin kyllä mielelläni suomalaisessa juhlapäiväperinteessä romanttisen rakkauden juhlintaa äitienpäivän, isänpäivän ja perinnejuhlien ohessa... vaikka vanhoja amerikkalaisia kuva-aiheita selaamalla huomaa, että kortteja on sielläkin suunnattu rakastetun lisäksi muillekin läheisille.


Lukijat rakkaat, vietättekö te ystävänpäivää? Ja millä tavalla?

(kaikki kuvat poimittu Pinterestistä)

tiistai 12. helmikuuta 2013

Kaksi mainoksen naiskuvaa, 1956


Nämä rouvat olivat Hopeapeilissä 2/1956 vierekkäin. Kontrasti ja mekkoaan kursivan naisen ilme huvittavat minua, toivottavasti teitäkin.

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Kesätaivaansiniset kengät

Nämä kullanmurut eivät olleet siinä ruusukuoressa, mutta tulivat saman päivän postissa.


Kuinka kauan olen etsinyt vaaleansinisiä kenkiä? Kaksi vuotta ehkä? Nyt vain odotellaan kesää ja klassisen fiftarimekon käyttöaikaa!

lauantai 9. helmikuuta 2013

Arvonnan tulos

Isoäidin viisaudet -kirjan voitti...


Ann, jonka lempiväri on vihreä! Onnea voittajalle, otan sinuun yhteyttä pikapuoliin! Lempiväreissä oli ihastuttavasti hajontaa, mutta eniten mainintoja eli kolme kappaletta oli juuri vihreällä.

Muutama päivä sitten sain postia näin kauniiseen paperiin käärittynä. 


Sisältäkin paljastui jotain aika ihanaista, josta toivon mukaan saatte huomenna kuvan nähdäksenne... Pysykäähän kuulolla! Ompelukonekin on viimein käynyt huollossa - hinasin sen pulkalla, itse korjaus kesti viisi sekuntia ja oli ilmainen - joten ehkä myös uusia ompeluksia valmistuu lähiaikoina.

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Kesäpusero talviasussa

Talvivaatteet kyllästyttävät jo aika lailla. On aika kaivaa kaapeista kevät- ja kesäelementtejä, joita voi yhdistää niihin ja varustaa asianmukaisella kerrostuksella kohtaamaan sään realiteetit. Tässä ruusupuserossa on erästä kestosuosikkiväriäni fuksiaa, joka sopii harmaan kanssa hyvin.

kaikki kirppislöytöjä paitsi puuvillasukkahousut Bleuforêt

Tästä se lähtee taas, ennen pitkää saman paidan voi pukea sortsien kanssa.

ps. Arvontaan voi osallistua perjantai-iltaan saakka, käykääpä kurkkaamassa ja kommentoimassa!

tiistai 5. helmikuuta 2013

Paperinukke Heidi, 1956

Olipa hauska löytää 1950-luvun lehdestä, tarkemmin sanoen helmikuun 1956 Hopeapeilistä, paperinukkena toteutettu muotijuttu. Nukeksi on valittu silloinen nuori näyttelijänalku Heidi Krohn, joka oli jutun kirjoittamisen aikaan 22-vuotias ja jutusta päätellen aikansa rennon tyylikäs pukeutuja. "Veikeä kuin kissanpoikanen, uneksiva kuin linnanneito", luonnehtii jutun kirjoittaja Heidiä. Vaatteet on muotipiirtäjä Sirkku Vesa-Kantele piirtänyt Heidin todellisen vaatekaapin sisällön mukaan.



"Yksityispukunsa Heidi tavallisesti suunnittelee itse, ja noissa hillityissä, koruttomissa nuoren naisen puvuissa on hyvän persoonallisen maun leima." Totta, huolisin koska tahansa nämä vaatekaappiini! Heidi Krohn on nykyisin valtion taiteilijaeläkkeellä, mutta ihan viime vuosinakin häntä on nähty tv-tuotannoissa.

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Elina, 2 A


Facebookissa on meneillään villitys ladata itsestään vanhoja kuvia profiiliin. Mikä ettei tännekin: ylläoleva on toka luokan koulukuva vuodelta 1982. Kävin Kulmankylän ala-astetta Kemissä, pidin laulamisesta ja musiikkitunneista, mutten ollut niin hyvä piirtämään kuin olisin halunnut. Vaatteet valitsi vielä äiti eikä ehkä tyyli ensimmäisenä kriteerinä, mutta itse olin toivonut piippauskiharoita ja sainkin sellaiset. Muistan, että asia oli minulle tärkeä; muistan myös, että poolo oli sellaista sähköistä tekokuitutrikoota, neule tietysti akryylia. Housuina oli varmaan vakosamettifarkut tai toppahousut.

Poikani on nyt samanikäinen, mutta paljon söpömpi. Isäänsä tullut.

lauantai 2. helmikuuta 2013

Rento kotiasu ja blogiarvonnan avaus

Päivän asussa poikkeuksellisesti myös uutta, ei vain vanhaa.

sifonkimekko Lindex
vyö, korvikset, kengät, kenkärusetit kirppislöytöjä
sukkahousut Wolford

Tukka on 60-luvun henkisellä tupeeratulla puolinutturalla, mutta sitä ei näköjään tästä kuvakulmasta erota. Tummansininen ja vihreä ovat hyvä väripari, pitäisi käyttää useamminkin!

Ja sitten siihen arvontaosastoon. Siivosin aamulla raivokkaasti ja löysin kirjan, jonka olen jostain saanut ja suunnitellutkin blogiarvonnan palkinnoksi.


Isoäidin viisaudet on Jokanaisen niksikirjan henkinen kodin yleisopas, mutta sisältää myös ajatuksia ihmis- ja eläinsuhteiden (kyllä, myös eläinsuhteiden) hoidosta ja nipun ruokareseptejä. Toki mukana ovat myös klassiset kodin siivousvihjeet, eli jos Jokanaisen niksikirjan arvonnassa ei tärpännyt, nyt voi kokeilla uudelleen!

Arvontaan voivat osallistua kaikki Hopeapeilin lukijoiksi rekisteröityneet (jos et ole vielä rekisteröitynyt, voit tehdä sen klikkaamalla sivupalkista Liity tähän sivustoon -banneria) jättämällä kommenttiboksiin vastauksen lapsuuden ystäväkirjan henkiseen kysymykseen: mikä on lempivärisi? Arvonta sulkeutuu ensi perjantaina 8.2. klo 22.00. Onnea matkaan!