perjantai 31. elokuuta 2012

Tukholman vintage-tärpit haussa

Kivat rakkaat hopeapeililäiset! Toivoisin teiltä nyt ideoita ja ajatuksia Tukholmassa vietettävän päivän viettoon. Olen käynyt Tukholmassa viimeksi vuonna 1988, joten paikallistuntemus on nolla.

Meitä on reissussa koko perhe, joten koko päivää ei voi uhrata vintagen tutkailuun ja etsiskelyyn. Pitäisi löytää yksi tai kaksi täsmäkohdetta, joihin olisi helppo löytää ja joissa käynti kannattaa. Olisiko teillä ehdottaa putiikkeja, joissa kävijä ilahtuu, löytää mahdollisesti aarteita eikä silti köyhdy kokonaan? Onko Beyond Retro maineensa veroinen? Myös mukavan tunnelmallisia, vanhanhenkisiä kahviloita olisi mukava tietää. Reissuun on tästä päivästä kaksi viikkoa, joten sen aikaa ehtii kommentoida.

Tämä elokuu on muuten ollut Hopeapeilin kaikkien aikojen vilkkain kuukausi. Kiitos siitä, ja arvonta on tulossa ihan lähitulevaisuudessa!

keskiviikko 29. elokuuta 2012

Syyskuu 1936 Eevan mukaan


Eeva-lehti vaihtoi ulkoasuaan useita kertoja 1930-luvun mittaan. Tältä se näytti syyskuussa 1936.

Kuukaudella on merkitystä minunkin henkilöhistorialleni, sillä isäni syntyi silloin. Hän syntyi kansakoulunopettajapariskunnan kuopukseksi pikkukaupungin paperitehtaan varjoon, perheen koti oli koululla. Tarinoita on kuultu niin lemmikkipässi Pökkelöstä, pula-aikana lumihangessa säilytetyistä hauista kuin sotaa pakoon lähdöstä Pohjois-Pohjanmaan maaseudulle. Sotalapseksi isäni ei sentään joutunut, vaan äiti matkusti poikiensa mukana.

Mutta sota koitti vasta myöhemmin, vuonna 1936 Suomi vielä vaurastui ja elämä oli kohtalaisen tasaista. Tässä lajitelma mainoksia samaisesta Eevasta. Laivamatka Brasiliaan ja Afrikkaan kuulostaa aika eksoottiselta vieläkin!







tiistai 28. elokuuta 2012

Yksityiskohdat kohdallaan


Onkohan mekkorekillä jotain uutta?

 
 


Kauluksia, tereitä, silmunappilistoja. Sen tason ompelutyötä, jota itse en hallitse, mutta joka edustaa juuri sitä paljon kehuttua vintagevaatteiden huoliteltua yksityiskohtaisuutta.





Leningit ovat selvästi vanhan kaupan varastoa. Laatikoitakin oli vielä.





Myyjä oli merkinnyt puvut "50-luvun mekoiksi", mutta itse näen nämä selvästi 40-lukulaisina: pienet olkatoppauksetkin löytyy poimutettujen hihojen uumenista. Kotona tuli tosin puheeksi, voiko olla mahdollista että 40-luvulla olisi ollut myytävänä valmisvaatteita - ja että niitä olisi jäänyt käyttämättä? Voisivatko puvut olla peräti 30-luvulta, ajalta ennen sotaa? Tuskin sentään, mutta 30-luvun lopussa on kyllä tyylillisesti jo paljon samaa kuin sota-ajan puvuissa. Materiaali on viskoosia. Niin, ja hinta ei ollut kovinkaan suuri - siksi ostin näin monta.

Raidallisen mekon taskua tehdessä on ompelijalla varmasti ollut kieli keskellä suuta!


Päivän yllätys on lukijamäärän pompsahdus sataan! Pitää pitää arvonta! Joku näistä uusista-vanhoista mekoista lähtee todennäköisesti kiertoon, mutta ei arvonnan kautta - siinä pitää olla palkinto, josta on iloa kaiken kokoisille. Katsotaan, mitä keksin...

Klaukkuhulluutta

Vintageharrastuksen leviämiseen liittyy kai se, että chick lit -kirjassakin yhtenä teemana voi olla vintage. Näin on Laura Paloheimon tuoreessa kirjassa Klaukkala (Otava 2012). Päähenkilö Julia on fashionista, joka elää jetset-elämää ihanan suomenruotsalaisen perijän kanssa - mutta kuinkas sitten käykään ja mikä on laukkujen osuus tapahtumissa, sen saatte lukea ihan itse! Hauskaa hömppää pienillä lisämausteilla ihmiselle, joka tuntee klassikkolaukut nimeltä.


maanantai 27. elokuuta 2012

Vielä kesän ruusuja

Kesä oli jo kääntymässä lopuilleen, kun löysin tylsältä lähiökirppikseltä naurettavan halvalla aivan ihanan ruusumekon. Voiko ihmisellä koskaan olla tarpeeksi ruusumekkoja, saati liikaa?




50-luvun leninki Linkki-Kirppis
kengät Zara
hattu Art + design
vyö, korvikset kirppislöytöjä

Pikkukioski on ollut tämän kesän kiinni, joten tämän puun luona ei ole tullut norkoilluksi yhtä paljon kuin viime vuonna. Tällaisina kauniina päivinä (tyyntä myrskyn jälkeen: lähinurkilla on kuulemma sateiden takia noussut vettä kellareihin sun muuta) pitäisi hakea kaupasta se jätski ja mennä puistonpenkille oleilemaan, niin kauan kuin vielä tarkenee.

Onko tämä väri nyt se greige? Kengät tai puistokäytävä?


Ps. Uusia lukijoita on taas tullut. Kivaa ja tervetuloa kaikille! Kun teitä lukijoita on sata, olen luvannut hemmotella taas arvonnalla.

lauantai 25. elokuuta 2012

Syksyn silmät (1940)


Eevan kansi elokuussa 1940 oli ymmärrettävästi murheellinen. Pääkirjoitus harmittelee alueluovutuksia, joiden myötä lähti myös silloisia suomalaisten suosimia kesälomakohteita: Terijoen, Suursaaren ja Hangon hietikot. Päätoimittaja Lempi Torppa muistuttaa kuitenkin, että myös Yyterissä ja Kalajoella on kelpo rannat lomailua varten.

Muotiinkin luotiin katsaus, mutta kovin näyttävästi ei Eevassa iloittu syksyn 1940 tyyleistä ja trendeistä.



perjantai 24. elokuuta 2012

Täti Ruskea

Kuvattuani aamulla laukkuja halusin ehdottomasti lähteä päivän töihin sen punotun kanssa. Olikin yllättävän vaikea löytää siihen sopivia vaatteita: olen koko kesän kulkenut pilkuissa, palloissa ja kukkasissa, mutta kun kassi itsessään on oikeastaan kuosillinen, ne olivat poissa laskuista.

Sitten poimin henkarilta beigen laskosmekon ja ruskean jakun, joita en muistaakseni ole tänä vuonna käyttänyt.


50-luvun laskosmekko brodeeratulla etuosalla, saman ajan ruskea jakku UFF
laukku, korvikset, kengät kirppis Heikunkeikun Myllykoskella
kaulakoru Loimaan rompepäivä



Pyörähdyskuva ei ihan onnistunut! Olisi pitänyt olla enemmän helmaa.


Näin varustautuneena lähti täti Ruskea kaupungille ja palasi työt tehtyään kotiin paistamaan kakkua lapselleen, joka viettää huomenna 8-vuotissynttäreitä. Kivaa viikonloppua muillekin!

Syyslaukkuinspiraatiota

Anna kirjoitti laukkulöydöistään, tai pikemminkin kuvasi niitä. Siitä tuli mieleen esitellä myös omia alkavan syksyn suosikkiveskojani, vaikka en ole ollenkaan yhtä taitava valokuvaaja. Laukkuni kyllä ovat edelleen omaankin silmääni ihania; kaikki vintagea ja kirppislöytöjä tältä kesältä tai vähän kauempaa.






Mikä on sinun suosikkisi? Ja entäpä olisiko rakkailla lukijoilla hyvää vinkkiä tekonahan puhdistukseen? Laukku numero neljä tarvitsisi pientä freesausta kääntöpuoleltaan.

torstai 23. elokuuta 2012

Kysymyksiä syksylle

Kuinka onkin aina yhtä vaikea pukeutua, kun säätila muuttuu. Kausien rajoilla pitää keksiä siltä väliltä -ratkaisuja, sillä kuka hullu nyt vielä mihinkään tweediin haluaa pukeutua - sitä riittää sitten huhtikuulle saakka.

Kysymyksiä kuitenkin herää. Ensimmäisen maailman ongelmia parhaimmillaan.

Voiko kevytmielisten kesähalpisballerinojen kanssa käyttää paksuja sukkahousuja?
Sitruunankeltainen vai sinapinkeltainen?
Kirkkaanpunainen vai viininpunainen?
Joko voi käyttää muutakin hattua kuin hellesellaista?
Onko jo mustien mokkakenkien aika?
Koko kesän olkapäillä roikkunut farkkutakki vai puetumpi jakku?
Pitääkö tämä tukka leikata?
Tarkenenko enää ohuessa puuvillamekossa, pitääkö olla aluspuku tai ties mitkä villahousut?
Ehdinkö tänäkään vuonna käyttää kaikkia kesävaatteitani?
Pidänkö niistä käyttämättä jääneistä vielä ensi vuonna?
Ja - gulp - mahdunko niihin enää ensi vuonna?

Sellaista. Syksy ja syysvaatteistoni 40-lukuvaikutteet, monet jutut viime vuodelta periytyviä, näyttävät kiinnostavilta. Mutta nämä vuodenaikojen välit, näistä voisin luopua. Etenkin marraskuusta: lokakuun jälkeen voisi siirtyä suoraan joulukuuhun ja aamulla herätessä maassa odottaisi kevyt, heleä lumipeite.

...Taisin nyt mennä vähän asioiden edelle.

Ja vielä vähän jotain aivan muuta. Maitotyttö kirjoitti aiheesta, jota on hyvä ajatella tarkemmin: käsityöammattien kulurakenteesta ja käsitöiden tekemisen aikaavievyydestä. Matalan palkkatason maissa tehty halpistyö on vääristänyt ajatteluamme siitä, paljonko vaate saa maksaa. Kirpputoriostajalla se hinnan taju vasta vääristyykin - käsi ylös, kuinka moni muukin on usein Uffillakin pohtinut, että onpas kallista! Itse en oikeastaan uusia vaatteita osta, mutta Maitotytön pointti oli hyvä: kannattaa esimerkiksi lahjaksi tai juhlaan ostaa mieluummin kalliimpaa ja uniikkia vaatetta kuin halpaketjun tuotantoa. Niin me pienempituloisetkin voimme edes vähän tukea käsityöläisiä.

tiistai 21. elokuuta 2012

Syksyn tuulahduksia, 1938

Toisen perättäisen viileän päivän kunniaksi skannailin Hopeapeilin syyskuun numeroa vuodelta 1938. 1930-luvun siluetti on ollut todella sutjakka, sekä muotipiirroksissa että oikeilla malleilla:



Tietääkö joku muuten, kuka oli nimimerkki Viiva? Hän kirjoitti useimmat muotijutut Hopeapeili-lehden alkutaipaleella ja voi hyvin olla joku naistenlehtijournalismin uranuurtaja Suomessa.

Tässä makupaloja myös saman lehden mainoksista. Huomatkaa etenkin hajuvesimainoksen naishahmon kulmakarvat ja kampaus! (Ja anteeksi vinot skannaukset. Minulla on tämä vuosi koviin kansiin sidottuna vuosikertana, ja skannaus isosta ja painavasta kirjasta on hankalaa.)


maanantai 20. elokuuta 2012

Nukkemaiset kengät

Ulkona olikin yhtäkkiä viileää. Mutta otetaan asiasta ilo irti - taas on koittamassa tällaisten yhdistelmien kausi.


70-luvun tolppakorot tuovat jotenkin mieleen nukenkengät. Sinapinkeltaista en pysty käyttämään kasvojen lähellä ollenkaan, se sopii ihoni sävyyn harvinaisen huonosti, mutta onneksi on sukkahousut!

tolppakorkokengät kirppis Sinitaivas, Hamina
sukkikset Lindex

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Rapujuhlat



Miten on mahdollista, että käyttää koko lauantain kohtalaisen pienen vierasporukan juhlien järjestämiseen, aika loppuu silti kesken eikä muista edes ottaa asukuvaa?  Onneksi ehdin kaivaa kaapista lempiastioita, ennen käyttämättömän Lena Rewellin suunnitteleman kuitukangasliinan, artisokan näköisen kynttilänjalan... ja ne itse ravut. Hauskaa oli, mutta sitä ainoaa illan aikana otettua kuvaa itsestäni en julkaise täällä, koska siinä esiintyvät myös pupunkorvat ja irtohampaat.

Asupuolta saavat edustaa kengät. Kotibileet, mikä tilaisuus käyttää ihania vähän liian pieniä kenkiä!


perjantai 17. elokuuta 2012

Työkaverit


Työhuoneemme ikkunalaudalla asuu kaikenlaista hassua ja söpöä pientä porukkaa. Tässä on pari uusinta kaveria: piparkakku-ukko on Jollydolly-pehmo ja löytyi viikko sitten Turun Ideakirppikseltä, punainen kisu kotiutui tänään Varissuon Työttömien kirppikseltä.

torstai 16. elokuuta 2012

Ihme tapahtui

Turun Puutarhakadun Pelastusarmeijalla, lähikirppiksellämme, oli kiinnostava cocktail-mekko 1960-luvun alusta: tummanvihreää brokadityyppistä kangasta, kapea malli, yläosassa vino huivimainen koristeleikkaus. Tosi hieno! Ja kokokin olisi täsmännyt.

Mutta kerrankin tuli järki ajoissa käteen ja muistin, että tummanvihreä ei ole ollenkaan minun värini, sellainen sammaleinen varjoisa kuusimetsän sävy. Parin kuukauden kuluttua seuraavassa vaateinventaariossa katsoisin pukua ja ajattelisin, että tosi hieno - jollakulla muulla. Jätin siis puvun näyteikkunaan (sillä siinä se oli) odottamaan jotakuta, jonka sävy varjoisa kuusimetsä on. Käykäähän hakemassa pois! (Oli myös aika hienoja vanhoja hattuja, ehkä samasta paikasta kotoisin kuin vihreä puku.)

Illan kuvaksi samalta kirpputorilta löytyneen ruotsalaisen lehden kansi. Vi Damer -lehteen en olekaan aiemmin törmännyt.




keskiviikko 15. elokuuta 2012

Kukkia ja puuvillaa

Hyvä arkimekko voi olla myös leveähelmainen. Peruspuuvilla on materiaali, joka ei turhia hienostele, joten vaikka tällä mekolla on juhlamekoksikin sopiva muoto, se on minusta vallan käypä keskiviikkovaate.


50-luvun puuvillamekko on kympin löytö Loimaan rompetorilta, jos oikein tulkitsin niin myyjät olivat siskokset, jotka myivät äitinsä vanhoja vaatteita. Asusteet eri kirpputoreilta, paitsi kengät DinSko.

Mekon kangas on jo vähän kulunut eikä se siksikään ole kovin juhlaisa vaate, mutta aika ihanahan se kangas on, violettia, vihreää ja fuksianpunaista. Kukkaisvärejä, jotka sopivat myös tulevaan syksyyn.



tiistai 14. elokuuta 2012

Juhlat tulossa

Rapujuhlat halusin pitää. Meillä ei ole tunnelmallista puutarhaa, snapsilauluja tuskin lauletaan ja saksiveikot haetaan sukumme perinteisiltä ravustusmailta K-supermarketin pakastealtaasta, mutta on kivaa kun on syy kutsua väkeä kylään. Ja kaivaa kaapista juhlatarvikkeita.


Norsut ovat jääpaloja, pyörylät lasinalusia (kääntöpuolella on kuvan drinkin ohje!). Erilaisia tikkuja ja tökkimisvälineitä on kerääntynyt sieltä sun täältä. Mitähän noihin miekanmuotoisiin pujottaisi, katkarapuja?